Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFPA dient standpunten over verpakkingen in bij Europese Commissie

De International Fresh Produce Association (IFPA) heeft haar standpunt over de verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende verpakking en verpakkingsafval openbaar gemaakt.

"Wij zetten ons volledig in voor het verminderen (met als langetermijndoel het elimineren) van verpakkingsafval voor eenmalig gebruik," aldus Max Teplitski van de IFPA. "Deze voorgestelde herzieningen zullen een grote impact hebben op de bilaterale handel met de EU, alsook op de beschikbaarheid, het gebruik en het hergebruik, de navulling en de recycling van wegwerpverpakkingen."

Dit standpunt verwoordt de strategie van de IFPA ter bevordering van duurzame verpakkingen voor de AGF-sector, waarbij de voedselveiligheid en de kwaliteit van het product worden gewaarborgd en voedselverlies en -verspilling worden beperkt. De standpunten van de IFPA omvatten:

  • AGF is een uniek product, dat vers wordt geconsumeerd, vaak zonder te koken. De sector eert het vertrouwen van de consument en erkent de verantwoordelijkheid om een zeer voedzaam product te leveren dat ook veilig is ten opzichte van ziekteverwekkers en verontreinigingen. De IFPA juicht het toe dat de EU erkent dat plastic verpakking de meest effectieve manier is om microbiologische gevaren te minimaliseren en steunt de uitzonderingen in Bijlage V die gericht zijn op het vermijden van microbiologische gevaren.
  • Als vers product met een aanzienlijk (vaak >90%) watergehalte is plastic verpakking van cruciaal belang om waterverlies te beperken en zo de kwaliteit en de aantrekkingskracht van het product voor de consument te behouden. De IFPA juicht het toe dat de EU erkent dat plastic verpakking de meest effectieve manier is om waterverlies te beperken, de versheid van het product te behouden en schokken te voorkomen, en als zodanig steunt de IFPA vrijstellingen in bijlage V die gericht zijn op het behoud van de kwaliteit en de wenselijkheid van het product.
  • De mondiale AGF-sector heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om composteerbare plastic verpakkingen voor verse/vers gesneden producten te ontwikkelen. Om het milieuengagement te handhaven en veilige producten aan te bieden, benadrukte de IFPA dat het belangrijk is dat er composteerbare plastic of composteerbare composietverpakkingen beschikbaar zijn die naar behoren ge√ętiketteerd zijn om verontreiniging van de recyclingstroom te voorkomen.  
  • IFPA drong er ook bij de regelgevers op aan om functionele productstickers van minder dan 2,5 cm2 vrij te stellen van deze hangende regelgeving. Dankzij technologische vooruitgang zijn er industrieel en thuis composteerbare stickers beschikbaar en deze komen op de markt. Composteerbare stickers hechten echter niet op het oppervlak van alle producten. Stickers dragen informatie over de prijs, de traceerbaarheid en het volgen van het product en maken het mogelijk het product zonder verpakking te verkopen. Het gebruik van een functionele sticker van minder dan een 2,5 cm2 voorkomt het gebruik van verpakkingen die minstens 10 keer zo groot zijn.

De standpunten van de IFPA zijn te lezen op de website van de Europese Commissie.  

IFPA leidt ook publiek-private partnerschappen voor de ontwikkeling van technologische oplossingen. In samenwerking met de USDA Agricultural Research Service, de USDA Foreign Ag Service, het Institute for Food Safety and Health van het Illinois Institute of Technology, Sinclair en Wintermute Biomedical, ondersteunt IFPA de ontwikkeling van thuis composteerbare PLU-stickers en kosteneffectieve hulpmiddelen voor het reinigen van herbruikbare verpakkingen.

Voor meer informatie:
Ashley Sempowski
International Fresh Produce Association
[email protected] 
www.freshproduce.com   

Publicatiedatum: