Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw containersysteem bij komkommerkweker Van der Waal

Kwekerij van der Waal in Zevenhuizen heeft onlangs een nieuw komkommercontainersysteem in gebruik genomen, waarmee ze de kwaliteit en efficiëntie van hun oogstproces hebben verbeterd. Het nieuwe systeem is ontworpen en geleverd door Taks Handling Systems en maakt gebruik van geautomatiseerde technologie om komkommers efficiënter te verwerken en te controleren op kwaliteit voordat ze in fust worden gedaan én de fusten worden gepalletiseerd.

De afgelopen jaren is er arbeidstijd verloren gegaan bij het omstapelen van de kisten. Daarnaast was er bij het werken met kisten kans op beschadiging van de vruchten en bladbreuk.

Minder lege plekken op de aanvoerband
Het nieuwe systeem begint eigenlijk al in de kas. Hier wordt namelijk direct in containers geoogst in plaatst van in kisten. De oogstcontainers zijn ontwikkeld, zodat de komkommer op een gemakkelijke manier erin gelegd kan worden. Dit binnen de reikwijdte van een arm én waarbij de inhoud voldoende is om een pad lengte van ca. 100 m te kunnen oogsten. Een container biedt plek voor ongeveer 250-275 komkommers.

Twee volle containers worden middels een oogstkar naar het begin van het Taks systeem gereden. In eerste instantie wordt het losse fust, met tweede keus komkommers, bovenop afgeduwd. Daarna worden beide containers door middel van een portaalrobot opgetild en gedraaid om vervolgens geleegd te worden. De komkommers worden gelijkmatig verdeeld over de transportband, waar ze worden gecheckt op kwaliteit voordat ze in fusten worden gedaan. Door het aantal komkommers dat uit een container komt zijn er minder lege plekken op de aanvoerband.

Arbeidstijd bespaard
Hierdoor is de vullingsgraad van de sorteerder belangrijk hoger. Dit resulteert direct in minder sorteeruren per dag. Doordat het plukproces ook veel efficiënter is ingericht heb je hier ook te maken met een arbeidsbesparing van minimaal 10%. Vervolgens wordt alles gepalletiseerd. Dit proces is geautomatiseerd en efficiënt, wat resulteert in minder handmatige arbeid en minder verlies van product.

Volgens eigenaar van Kwekerij van der Waal, Hans van der Waal, heeft het nieuwe systeem de productiviteit van het teeltbedrijf verbeterd en heeft het ook geholpen om de kwaliteit van de komkommers te verbeteren. "Het nieuwe systeem heeft ons geholpen om onze processen te stroomlijnen en de kwaliteit van onze producten te verbeteren. Doordat de kisten niet meer worden omgestapeld scheelt dat veel arbeidstijd. Hierdoor kunnen we beter inspelen op de wensen van onze klanten en hen hoogwaardige producten bieden."

Voor meer informatie:
Taks Handling Systems 
Munnikenheiweg 58
Etten-Leur
Tel: 088-5552000
[email protected] 
www.taks.nl 

Publicatiedatum: