Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Camille Faber, Accountmanager Ebury

“Marges in de AGF kunnen verdampen door valutarisico”

Tholen - Koersfluctuaties van exotische valuta zijn altijd moeilijk te voorspellen, maar dat het Britse Pond het afgelopen jaar ook een stuiterbal werd, had niemand zien aankomen. Voor de AGF-export is het belangrijk om valutarisico’s in beeld te krijgen. Zo niet, kan het zijn dat je winstmarge tijdens de betalingstermijn zomaar verdwijnt. “Koersen zijn extreem instabiel geworden. Bij het Pond zie je koersschommelingen van meer dan één procent per dag. Stel dat dit drie dagen op rij is, dan kun je in korte tijd je marge zien verdampen”, vertelt Camille Faber, Accountmanager bij Ebury. 

De valutamarkt is een dynamische markt en voortdurend onderhevig aan veranderingen. In het huidige economische klimaat staan valuta extra onder druk. De volatiliteit vloeit voort uit een instabiele macro-economische omgeving. We hebben te maken met hoge rentes, hoge inflatie, angst voor een recessie, omvallende banken, consumentenuitgaven die onder druk staan en veel activiteit van centrale banken. In de AGF-sector zijn de marges al krap, en het gaat vaak om grote volumes. Het valutarisico is daarom extra groot. Als de wisselkoers 5% in het nadeel loopt binnen een betaaltermijn, kan het zijn dat je winstmarge verdampt, of erger, verlieslatende handel. Valutaschommelingen gelden uiteraard ook voor importeurs van AGF. Importeurs die inkopen vanuit Zuid-Amerika of Zuid-Afrika lopen een valutarisico door levertijden en verschillende betaalmomenten. Binnen betaaltermijnen kunnen valuta fluctueren, waardoor de inkoopprijs onberekenbaar wordt.

Handelaren gaan daar verschillend mee om, is Camille zijn ervaring. Converteren van valuta kun je op de “spotmarkt” doen. Wanneer je de koerswaardes goed volgt, kun je op een gunstig moment of wanneer dat nodig is, vreemde valuta omzetten naar euro’s. Camille: “Sommige AGF-handelaren houden de valutamarkt goed in de gaten. Ze gaan speculatief om met hun facturen in vreemde valuta. Zij vinden het fijn om met ons te kunnen sparren over de valutamarkt. Niemand heeft een glazen bol, maar wij houden ons wel de hele dag bezig met ontwikkelingen op de financiële markt. Wanneer wij een gunstige - of ongunstige - beweging zien op de markt, attenderen wij onze klanten daar proactief op.”

Voor ondernemers die meer zekerheid willen inbouwen is het mogelijk om op verschillende manieren valutarisico’s te beperken. Dit kan door een wisselkoers vast te zetten, of door een ondergrens in te bouwen en mee te profiteren van gunstige koersfluctuaties. Camille: “Je gecalculeerde marge komt dan niet meer in gevaar door koersschommelingen. Door mee te kijken naar de behoefte van de klant ontstaat er een op maat gemaakte risicostrategie. We kunnen hen eventueel ook helpen door inkoopfacturen in de gewenste valuta voor te financieren, zodat ze over meer werkkapitaal kunnen beschikken en minder druk op het werkkapitaal ervaren.” 

Ebury biedt naast dienstverlening op het gebied van het afdekken van valutarisico’s ook internationale betaalrekeningen aan. Klik hier voor een eerder artikel over internationale betaalrekeningen.

Voor meer informatie:
Robert Lubbers 
Ebury
Claude Debussylaan 26
1082 MD Amsterdam
T: +31 (0)6 29508923
[email protected] 
www.ebury.nl