Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"10 keer hogere tomaten- en komkommeropbrengst dan in de kas"

Groenteteelt in een vertical farm die een 10 tot 20 keer hogere opbrengst haalt dan bestaande alternatieven is volgens Grow-tec niet de toekomst, maar reeds realiteit in de proeffaciliteit van dit in Israël gevestigde bedrijf. "We hebben 's werelds eerste schaalbare vertical farm voor tomaten en komkommers gebouwd met een 10-20 keer hogere opbrengst per oppervlakte-eenheid dan die van de meest geavanceerde kassen", zegt Ilan Ofer, CSO en CMO van Grow-tec. 

Ofer zegt dat ze een innovatief teeltmodel hebben ontwikkeld dat gelaagde groenteteelt combineert met verticale bladgroenteteelt in dezelfde ruimte voor maximaal energie- en ruimtegebruik. "Ons IP-portfolio omvat indoor verticale groenteteelt, indoor mengteeltsystemen, indoor graanteelt voor veevoer en droogkamers voor cannabis. We hebben een bewezen staat van dienst met tientallen CEA-installaties in Israël en wereldwijd voor meerdere gewassen, en lanceren nu onze baanbrekende vertical farmmethode voor tomaten en komkommers", legt Ofer uit.

Grow-tec claimt wereldwijd tientallen successen. Ze zijn de enige leverancier van de grootste teelt van medicinale cannabis in een gecontroleerde omgeving in Israël en een belangrijke leverancier van een legale indoor-cannabisfaciliteit in Californië. Ze hebben installaties gebouwd in Spanje, Griekenland, Azerbeidzjan en China, maar ook megakassen voor hydrocultuur in Vietnam en een hypermoderne, grootschalige faciliteit voor de precisieteelt van zwarte truffels in Israël.

Ofer zegt dat er blijkbaar geen ander bedrijf is zoals dat van hen: "Niemand anders teelt tomaten en komkommers in een volledig gecontroleerde indoorfaciliteit. Er zijn anderen die bladgroenten telen in vertical farms en in Nederland telen ze tomaten en komkommers in kassen, maar met veel lagere opbrengsten per vierkante meter en met de inherente beperkingen van kassen."

Wat Grow-tec uniek maakt, is volgens Ofer "echte praktijkervaring". "We hebben ervaring met volledig geautomatiseerde fertigatie- en controlesystemen, hightech indoorteelt, 's werelds meest geavanceerde en nauwkeurige droogkamers, allemaal strak gecontroleerd en online en in realtime bewaakt."

"De toekomst van vertical farming ziet er rooskleurig uit," zegt Ofer. De traditionele tuinbouw staat voor meerdere uitdagingen, zoals een tekort aan arbeidskrachten, klimaatverandering en de vraag naar lokaal geteeld voedsel. Overheden en grote steden over de hele wereld promoten ook lokale voedselteelt in stedelijke omgevingen waar de ruimte beperkt is. En niet te vergeten de technologische revolutie die leidt tot flexibiliteit, behoud van hulpbronnen, efficiëntie, een hogere kwaliteit en gezondere producten.

"Onze claim is echt nul gewasbeschermingsmiddelen. Het is een gesloten kringloopsysteem en er mag dus geen externe besmetting in de teeltruimten terechtkomen. We streven ernaar premium gewassen te telen, zonder chemische producten. Ons unieke gepatenteerde concept voor horizontale treillage en buzz-bestuiving levert nu al ongeëvenaarde jaaropbrengsten op van 800 kg/m2 voor komkommers en 500 kg/m2 voor tomaten en zal naar verwachting tegen het einde van het jaar nog verder verbeteren", aldus Ofer. 

Hij zegt dat de verticale teelt die ze introduceren momenteel gericht zal zijn op het premium segment van de markt, voornamelijk in regio's die op agrarisch vlak met de nodige uitdagingen af te rekenen hebben en rijk zijn aan hulpbronnen, zoals Singapore of het Arabische schiereiland. Naarmate de technologie volwassener wordt en er schaalvoordelen ontstaan, zal deze zich na verloop van tijd ook naar andere gebieden verspreiden.

Voor meer informatie:
Ilan Ofer
Grow-tec
Tel: +972 54 9222597 (Israël)
[email protected]  
www.grow-tec.com 

Publicatiedatum: