Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Derek Huizer:

"Waarom is traceability zo belangrijk?"

Voedsel recalls zijn de nachtmerrie van elke consument. Of je nu per ongeluk bijt op een steentje in je erwtensoep, of begint te hallucineren na het eten van diepvriesspinazie. Wat als het een kwetsbaar familielid van je overkomt, die het niet op tijd doorheeft? Gelukkig is er een oplossing: door transparantie en traceerbaarheid in de AGF-sector kunnen we recalls voorkomen en het consumentenvertrouwen een boost geven, zo stelt Derek Huizer van Axians in deze blog.

Met slimme ICT oplossingen en een goed geregistreerd productieproces weten alle partijen van zaadje tot bord precies wat er gaande is. Het belang van traceability wordt echter nog te vaak over het hoofd gezien. In dit artikel gaan we daarom dieper in op waarom traceability in de keten zo essentieel is en wat er allemaal mee mogelijk is.

Waarom is traceerbaarheid zo belangrijk in de AGF?
Als je je traceerbaarheid niet op orde hebt dan heb je grote problemen in het geval van recalls. Hieronder zetten we de belangrijkste redenen waarom traceerbaarheid zo belangrijk is voor je op één rij én lichtten we elk van hen verder toe:

1. Kwaliteitsklachten
In het geval van kwaliteitsklachten is het cruciaal om zo spoedig en eenvoudig mogelijk andere leveringen onder de loep te kunnen nemen.

2. Recalls op verpakkingsmateriaal
Wanneer de producten in aanraking zijn gekomen met vervuild verpakkingsmateriaal, of foutief verpakkingsmateriaal, kan het zijn dat er recalls nodig zijn. In dit geval is het belangrijk om efficiënt en foutloos te kunnen achterhalen welke producten zijn verpakt in welk verpakkingsmateriaal en waar de producten allemaal geleverd zijn.  

3. Certificeringen
Je weet als geen ander dat tracering belangrijk is voor de geldigheid van certificeringen. Traceerbaarheid speelt een essentiële rol  in het bewijzen dat de betreffende producten daadwerkelijk voldoen aan de vereisten van het certificaat. Traceerbaarheid draagt ook bij aan de integriteit van de toeleveringsketen door elke stap in de keten te controleren en te verifiëren, wat fraude en andere vormen van misbruik kan voorkomen. Door het waarborgen van traceerbaarheid voldoe je aan de vereisten van regelgevende instanties.

4. Traceren van residu cijfers
De hoeveelheden restanten van bestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën die op of in de gewassen blijven zitten na de oogst en verwerking moeten traceerbaar zijn. Er zijn immers strenge regels opgesteld voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën, om zo de veiligheid van versproducten te waarborgen.

Om te voldoen aan de specifieke normen en richtlijnen voor residu cijfers, vastgesteld door lokale en internationale voedsel- en landbouwautoriteiten, moet de traceability van het uiterste niveau zijn. Barcode- en RFID-technologieën zijn daarbij belangrijk om de herkomst van producten te traceren. Daarnaast moeten telers en verwerkers van AGF-producten zich houden aan strikte registratie- en rapportagevereisten, waarbij ze gedetailleerde informatie moeten bijhouden over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en residu cijfers op hun gewassen. ERP software biedt hierin de uitkomst.

5. Voldoen aan de voorwaarden van klanten
Traceerbaarheid is belangrijk om te bepalen of een product wel of niet aan een bepaalde klant geleverd mag worden.

Traceerbaarheid als bron
Traceerbaarheid kan ook fungeren als een informatiebron. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de prestaties van een bepaalde partij, zoals het aantal verkochte producten, de omzet en de kosten die hiermee gemoeid zijn. Onze software biedt daarnaast de mogelijkheid om de financiële administratie bij te houden, zodat je bijvoorbeeld inzicht kunt krijgen in de opbrengsten en kosten van een specifieke partij.

Traceerbaarheid van groenten, fruit en aardappelen & verpakkingsmateriaal
We krijgen vaak vragen over de traceerbaarheid van verpakkingsmateriaal, zoals de vraag of het verpakkingsmateriaal dat in aanraking komt met het product traceerbaar is. Hoewel dit zeker mogelijk is, is het belangrijk om te kijken of jullie processen hiervoor zijn ingericht en of het technisch haalbaar is om dit te registreren. In het geval dat het niet haalbaar is, bieden we andere oplossingen om bepaalde gegevens alsnog te registreren zonder dat er veel administratieve taken bijkomen. Bijvoorbeeld door middel van scanning.

Calamiteiten hebben gevolgen op de hele keten
Als AGF-bedrijf zijn contracten met retailers belangrijk en bepaalde bepalingen kunnen hoofdpijn veroorzaken bij calamiteiten. Een leverancier kan bijvoorbeeld problemen melden met een product, wat kan leiden tot recalls en gezondheidsrisico's voor consumenten. Als producten nog niet geleverd zijn, is er nog een korte tijd om problemen op te lossen, maar als er geen vervangende producten beschikbaar zijn, kan de retailer boetes opleggen of in het ergste geval het contract ontbinden. Het is belangrijk daarom om kwalitatief goede producten tijdig te leveren om een goede reputatie op te bouwen met retailers.

Daarnaast is het zo dat bij samengestelde mixen goed geregistreerd moet zijn uit welke landen elke ui of paprika afkomstig is. Zo weet de consument waar alles vandaan komt, en zo weet jij wat de verhoudingen zijn qua kosten en winst. Zodat alle leveranciers hun deel van de omzet kunnen krijgen.

Waar ligt de grens van tracering?
Daarnaast moet je altijd de afweging maken in hoeverre je de tracering door wilt trekken. Het is bijvoorbeeld niet praktisch om elk individueel plantje in de kas te traceren, omdat dit de balans tussen administratie en werkbaarheid verstoort. Het zou de productiviteit namelijk ernstig verminderen als een werknemer bij elk plantje aantekeningen moet maken. Samen met je ERP leverancier moet je dus een balans vinden tussen administratie en werkbaarheid.

Traceability software (Microsoft)
Periodiek voert de BRC inspecties uit. Met I-Fresh kunnen de traceerbaarheidsgegevens moeiteloos worden opgevraagd, zowel voorwaarts als achterwaarts. Dit betekent dat het mogelijk is om vanaf het moment van productie of levering terug te gaan naar de oorsprong van het product, of vanuit de oorsprong te kijken naar de landen waar het product naartoe is gegaan. Bovendien zijn in ons ERP-systeem verschillende traceerbaarheidsfuncties geïntegreerd, zoals de registratie van leverancierscertificaten. We zijn momenteel ook bezig met een samenwerking met Agriplace en hebben extra controles in de software ingebouwd om te verifiëren of bepaalde producten wel aan specifieke klanten mogen worden geleverd. Met name als er Global Gap-beperkingen of andere beperkingen van toepassing zijn.

Financiële partij administratie gebouwd op artikeltracering
En nu komen we misschien wel bij het belangrijkste onderdeel: Jouw financiële partij administratie is in ons ERP-systeem ‘I-Fresh’  gebouwd op de artikeltracering. Dit stelt je bijv. in staat om nauwkeurig de productiekosten te berekenen in verhouding tot de consumptie.

Blockchain
De traceringstechnologie beweegt zich steeds meer richting de blockchain en dit wordt voornamelijk gedreven door de behoefte aan voedselveiligheid. Hoewel onze klanten er momenteel niet om vragen, zien we dat deze ontwikkeling vooral binnen de AGF-sector, met name bij grotere bedrijven, actiever wordt gevolgd. Hier liggen de kansen voor de toekomst van tracering.

Voor meer informatie:
Axians
+31 (0)6 55 15 06 15
[email protected]  
www.i-fresh.nl   

Publicatiedatum: