Chris Rose - Asplins Producer Organisation

"Ik kan me geen jaar herinneren waarin we zo somber het aardbeienseizoen in gingen"

Ondanks de recente zonneschijn is het weer in Engeland behoorlijk somber geweest, waardoor de aardbeienoogst vertraging heeft opgelopen.

"De teelt in kassen verloopt langzamer dan normaal, en de oogst uit tunnels begint pas volgende maand", verklaart Chris Rose, COO van Asplins Producer Organisation. "Er komen wat aardbeien uit The New Forest, maar de telers verwarmen geen kassen of tunnels vanwege de kosten. Alleen telers met biomassaketels verwarmen hun tunnels."

Als gevolg daarvan zijn de volumes Britse aardbeien op de markt momenteel erg laag, wat misschien geen slechte zaak is, omdat er nog steeds veel Spaanse invoer is, die ook later begon.

"De late start kan verder in het voorjaar echter problemen opleveren, omdat de oogst dan meestal wordt ingehaald en we grote volumes zullen zien. Twee weken later beginnen betekent zelden een twee weken later einde van het vroege seizoen. Het kan ook het normale bevoorradingspatroon van zuid naar noord verstoren.

Het belangrijkste Engelse aardbeienseizoen begint gewoonlijk begin mei, maar dit jaar lijkt het tegen het einde van de maand te worden.

Arbeidskrachten zijn al lang een probleem voor de Britse telers, en dit jaar is dat niet anders. "Dit jaar hebben we de aantallen, maar de productiviteit van de plukkers zal een uitdaging zijn", aldus Chris. "Dit in combinatie met een verhoging van het minimumloon zal het plukken duurder maken. De arbeidskrachten die we nu in het VK krijgen komen uit veel verschillende landen, en de mensen spreken veel verschillende talen. Sommigen komen over zonder dat ze weten wat er van hen verwacht wordt." Vóór de oorlog in Oekraïne kwam 60% van de Britse seizoenarbeiders uit dat land.

"De marges zijn flinterdun, als ze al bestaan, en dit jaar wordt het nog moeilijker, veel telers zullen stoppen met telen. Vorig jaar zagen we een daling van de vraag, omdat meer mensen op vakantie gingen toen de Covid-beperkingen werden opgeheven. We hopen dat een scherpe daling dit jaar wordt gevolgd door een sterke opleving volgend jaar. Ik kan me geen jaar herinneren waarin we zo somber het seizoen in gingen."

Voor meer informatie:
Chris Rose
Asplins Producer Organisation
Tel: +44 1795 594811
commercial@asplinspo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.