Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking Syngenta en Four Growers

Nieuwe robot oogst tomaten door ze op te zuigen

Om de toekomstige teelt van tomaten te optimaliseren, werkte Syngenta Vegetable Seeds onlangs samen met het in Pittsburgh gevestigde Four Growers om een GR-100 robotoogstmachine in een tomatenonderzoek te testen.

"De robot ziet de tomaat, identificeert de rijpheid en beslist of hij hem al dan niet plukt. Als hij besluit de tomaat te plukken, zuigt hij hem op met het vacuümsysteem, gaat de tomaat door de buis en laat hem in een krat vallen. Vervolgens wordt de krat in de inpakkar geschoven," vertelt Zack Walker van Four Growers.

"Deze samenwerking helpt als schakel tussen genetica en automatisering," aldus Ruud Kaagman van Syngenta Global Crop- Tomato. "Het succes van robotisering in de toekomst is de toepassing van robotica met verschillende plantenkenmerken. Met deze samenwerking zul je rassen zien die zijn aangepast aan robotisch oogsten om het succes van telers mogelijk te maken."

Robotica in combinatie met genetica brengt technologie en natuur samen om een betere toekomst te creëren voor dit gezonde gewas dat wereldwijd wordt gegeten. Het werk van Syngenta en Four Growers kan leiden tot snellere vooruitgang van de gewassen, minder voedselverspilling en meer tevreden telers en consumenten.

Vermindering van arbeidskosten mogelijk maken
Normaal gesproken worden tomaten geoogst met mensenhanden, wat een aanzienlijk deel van de totale teeltkosten vertegenwoordigt, tot 30% van het totaal. Bovenop de kosten vinden telers steeds moeilijker voldoende arbeidskrachten. Door het toenemende tekort aan arbeidskrachten hebben telers oplossingen nodig om ervoor te zorgen dat consumenten toegang hebben tot de tomaten die ze nodig hebben.

Robotisering van de oogst
"Dankzij robotica in de tuinbouw kunnen we gezondere, betaalbare producten van hogere kwaliteit eten," aldus Brandon Contino, CEO van Four Growers. "In tegenstelling tot andere machines die we tegenwoordig op het veld zien die elk gewas (rijp of onrijp) in één keer oogsten, stellen onze robotica en AI ons van Four Growers in staat om producten individueel te plukken, zodat we alleen die producten oogsten die perfect rijp zijn."

Oogstrobots kunnen tijd en menskracht besparen. Voor Syngenta is het belangrijk om samen te werken met Four Growers om klaar te zijn voor de teeltstijlen van de toekomst en om de behoeften van telers volledig te begrijpen.

Robotica in tomatenonderzoek
Om de efficiëntie van oogstrobots te optimaliseren, hebben telers een combinatie nodig van een intuïtieve machine en planten die zijn ontworpen om ermee te werken. Daarom neemt Syngenta robotica op in de onderzoeksfase van de ontwikkeling om plantstructuren te kiezen die het beste werken bij machinaal oogsten.

"Syngenta ontwikkelt rassen voor de toekomst van onze telers, dus we moeten begrijpen hoe telers hun werkzaamheden over vijf tot tien jaar zullen uitvoeren," aldus Kaagman. "Wij zullen ervoor zorgen dat wanneer telers op grote schaal overgaan op robotisering, wij rassen voor hen hebben die hen helpen efficiëntie en toegevoegde waarde uit robotisering te halen."

Neem bijvoorbeeld de plaatsing van de vruchten: de huidige tomatentrossen hangen verspreid over de hele plant. Sommige zitten verborgen achter stengels en bladeren, andere in dichte trossen, enzovoort. Deze posities kunnen het voor een robot moeilijk maken om het gewas te identificeren en te plukken. Met deze kennis kunnen de onderzoekers van Syngenta voor alle toekomstige tomatenrassen de genetica selecteren die de fruitclusters op een optimale manier positioneert.

Machine Learning voor snellere innovatie
Voor de meeste tomatenrassen op de markt kan het tot acht jaar onderzoek en duizenden datapunten duren voordat ze op de velden en in de kassen van de telers terechtkomen. In plaats van te vertrouwen op menselijke gegevensverzameling, kunnen onderzoekers dankzij robotica en kunstmatige intelligentie meer datapunten verzamelen met een hogere mate van nauwkeurigheid dan ooit tevoren.

"Hoe beter de gegevens zijn, hoe beter het voor ons is om de juiste variëteit te selecteren die we willen commercialiseren," legt Kaagman uit. "Deze robots hebben opties die we kunnen gebruiken buiten het oogsten, zoals camera's en weegapparatuur. Ze tellen dus het aantal exemplaren, controleren de grootte, wegen en berekenen de totale opbrengst. De robot verzamelt nu veel gegevens die we vroeger met menselijke ogen moesten verzamelen."

"Van de 20+ imagers tot de andere sensoren die we op het systeem hebben, kunnen we een niveau van gegevensgranulariteit en inzichten bieden die telers (en onderzoekers) nooit eerder hebben gehad; waardoor ze een betere tomaat kunnen telen," zegt Contino. "Dankzij onze samenwerking met Syngenta kunnen telers zaad kopen dat intern is veredeld met behulp van robotica en AI, waardoor ze meteen een voorsprong hebben bij de teelt van het beste product tegen de beste prijs voor hun consument."

Voor meer informatie:
Syngenta Group
www.syngenta.com


Four Growers 
www.FourGrowers.com 

Publicatiedatum: