Medewerker glastuinbouw in beroep:

Schorsing uitkering Ziektewet terecht, verlaging te lang

Een medewerker glastuinbouw heeft verlaging en schorsing van een ziektewetuitkering aangevochten. De Rechtbank Midden-Nederland constateert dat er een fout is gemaakt door het UWV, maar financieel gewin levert het de medewerker niet op, zo blijkt uit de op 17 april gepubliceerde uitspraak van de rechtbank van 22 februari 2023.

De Poolse medewerker was sinds 2021 in de glastuinbouw actief. Stigas heeft de medewerker in 2022 opgeroepen voor een afspraak met de bedrijfsarts maar de medewerker kwam niet opdagen. 

De ex-werkgever verzocht het UWV om de ziektewetuitkering van de medewerker met twintig procent te verlagen voor de duur van vier maanden na het niet komen opdagen, volgens de medewerker omdat hij te ziek was voor de reis naar Nederland. Het UWV voerde vervolgens de verlaging uit.

Schorsing terecht, verlaging te lang
Ook bij een latere telefonische afspraak meldde de medewerker zich niet. Daarop volgde schorsing van de uitkering. Daarop maakte de medewerker bezwaar. 

De rechtbank concludeert dat het UWV terecht de ziektewetuitkering terecht heeft verlaagd, omdat de medewerker niet op tijd is verschenen op een afspraak bij de bedrijfsarts. Het UWV heeft vervolgens de uitkering ten onrechte verlaagd voor de duur van vier maanden. Dit mocht voor maximaal twee maanden.

Dit levert de medewerker echter geen financieel voordeel op. Het UWV mocht immers met ingang van 29 maart 2022 de uitbetaling van de ZW-uitkering schorsen en er was geen aanleiding om die te schorsen op een later moment op te heffen. Het UWV moet slechts het griffierecht van 50 euro aan de medewerker, die niet bij de zitting aanwezig was, vergoeden.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.