Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienteler pakt witte vlieg preventief aan met speciale zuigmachine

Tholen - In de kassen van aardbeienteler Jong Fruit helpt een speciale zuigmachine met het bestrijden van witte vlieg. "Dit is het eerste serieuze prototype. Nu zie je echt resultaat", deelt teler Rob van der Wouw bij een video die de werking van de machine laat zien.

Op dit moment is de aardbeienteler uit Noord-Brabant, goed voor vijf locaties, de locaties aan het afrijden om de machine te testen. Daarvoor worden aanpassingen gedaan, zoals medio april het aanpassen van het onderstel om op een buisrailsysteem met een andere spoorbreedte te kunnen rijden. "Ook hebben we de machinebouwer gevraagd een kap te laten maken om de onderdrukruimte kleiner te maken, zodat de onderdruk niet te snel wegvalt en de vliegjes goed in de koker vallen."

Luchtstroom richten
De slimme inzet van het zuigsysteem komt uit de koker van de machinebouwer. "Een ventilator zorgt voor onderdruk die traploos regelbaar is via een potmeter. Een andere ventilator blaast de witte vlieg van het blad. Ook hier is de zuigsnelheid regelbaar." De telers, naast Rob ook broer Arian en compagnon Rob van Leijsen, wisselden ideeën uit en bespraken aanpassingen.

Rob heeft samen met nog enkele techneuten bij Jong Fruit zelf nog aanpassingen aan het systeem gedaan. "Ik heb ervoor gekozen alle rijen te willen behandelen én wil de rijen ook kunnen behandelen als de vruchten er nog niet hangen of als er juist veel vruchten zijn." Hiervoor zijn richtbeugels gemaakt, zodat de telers de luchtstroom daar krijgen waar ze hem willen hebben. "Dan kunnen we ook vanachter het trosbandje door blazen."

Plaag
Afgelopen jaar werden door de telers de eerste stappen met het systeem, ontwikkeld door machinebouwer Micothon, gezet. Meerdere versies van de machine werden gemaakt. De telers hebben veel last van witte vlieg. De plaag rond Dongen haalde zelfs het regionale nieuws. Met de vinger werd gewezen naar de aardbeientelers in het dorp.

Onterecht, vindt Rob nog altijd, maar omdat de telers zelf ook veel last van de beestjes hebben, zoeken ze nu wel volop naar oplossingen. "We willen de witte vlieg graag aan de voorkant wegvangen."

Op die manier moet de plaag, samen met de inzet van biologische bestrijdingsmiddelen, onder controle blijven. "Vorig jaar augustus zaten er één dag na het planten van de planten die uit de vriescel kwamen al honderd vliegjes."

De teler vermoedt dat bijvoorbeeld bij maaien buiten de kassen veel vliegjes in een wolk in de lucht komen, en zo ook in de kas, die niet afgegaasd is. "Dat kan niet in de aardbeien. Je hebt ventilatie nodig."

Doorontwikkelen
De zuigmachine kan een mooie stap in de bestrijding zijn. "Alles pak je nooit, maar als je de opbouw kunt halveren of met misschien maar een kwart kunt terugdringen, dan maak je al een grote stap." De teler blijft ook biologische bestrijders gebruiken. "Om die niet op te zuigen, zetten we de machine binnen één week na inzet van de biologie niet in." Een volgende stap voor Jong Fruit is het verdubbelen van de machine, die hieronder in de video te zien is. 

Voor meer informatie:
Rob van der Wouw
Jong Fruit
[email protected]    
www.jongfruit.eu 

Publicatiedatum: