Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wit licht voegt geen waarde toe voor basilicum"

Wanneer wit licht in LED-installaties voor groeilicht niet strikt noodzakelijk is, kan het beter vermeden worden. Die conclusie trekt Signify na proeven. Ten opzichte van rood en blauw licht voegt het volgens de belichtingsproducent geen waarde toe voor het gewas, terwijl het stroomverbruik wel toeneemt.

Signify deed uitgebreide proeven met lichtrecepten met de Philips GreenPower LED production module dynamic. De recente resultaten in basilicum bevestigen eerdere ervaringen in onder andere sla, tomaat en spinazie.

Er is discussie over de toepassing van wit licht in LED-installaties voor groeilicht. Bij wit licht werkt het prettiger en kan de kleur van gewassen beter beoordeelt worden. Wanneer mensen met regelmaat in het gewas moeten werken, is een beetje wit licht op momenten dat er geen daglicht beschikbaar is dus handig. In andere situaties voegt wit licht ten opzichte van rood en blauw licht geen waarde toe voor de plant en werkt het alleen maar kostenverhogend, stelt men na onderzoek.

Proeven in basilicum
In een klimaatkamer van het Philips GrowWise research center is drie keer op rij basilicum geteeld onder verschillende lichtrecepten. Het lichtniveau bedroeg telkens 220 µmol/m2/s, met een variërend aandeel wit licht ten koste van het rode en blauwe licht.

In onderstaande staafdiagram is te zien dat de inbreng van wit licht resulteert in een hoger stroomverbruik (relatieve kWh, referentie = 100), maar niet in een toenemend versgewicht. Het versgewicht daalt naarmate het aandeel wit licht hoger wordt. De kwaliteit van de geoogste basilicum blijft gelijk.

Het onderzoek van Signify bevestigt eerdere ervaringen in andere gewassen die elders zijn opgedaan. Onderzoek aan jonge tomatenplanten bij Wageningen University & Research (Dieleman e.a., 2022) naar de invloed van groen en wit licht leverde dezelfde conclusies op. Ook in sla en spinazie is al gebleken, benadrukt Signify, dat wit licht geen groeiwinst oplevert, maar slechts de kosten verhoogt.


Voor een vergrote weergave van de afbeelding klik hier

Dynamisch groeilicht heeft toekomst
Is er dan geen perspectief voor wit licht in LED-installaties voor gewasbelichting? Ja, maar uitsluitend wanneer mensen in het gewas moeten werken en er geen of te weinig natuurlijk daglicht voorhanden is. Om prettig te kunnen werken in een kas, is een aandeel van ~5% wit afdoende.

Bij een daglichtloze teelt, kan het best efficiënt belicht worden voor plant en mens door middel van een dynamische LED-installatie, waarmee zowel de lichtsterkte als de lichtkleuren zijn af te stemmen op de momentane behoefte. Alleen dan kan de verhouding tussen gewasopbrengst (output) en elektriciteitsverbruik (input) geoptimaliseerd worden met respect voor de arbeidsomstandigheden.

Voor meer informatie:
Signify
High Tech Campus 48
5656 AE Eindhoven
Tel: +31 (0)40 275 00 00
www.philips.com/horti  

Publicatiedatum: