Zwitsers gaan ondergronds telen

Dankzij Innosuisse, het Zwitserse agentschap voor innovatiestimulering, kreeg SCAUT de benodigde Innocheque-financiering om een bijzonder concept van ondergrondse tuinbouw op te schalen. SCAUT gaat nu de mogelijkheid onderzoeken om gewassen, zoals sla, op een economische en duurzame manier te telen in ondergrondse grotten.

Het project zal gebruik maken van een ondergrondse grot in de Hagerbach Test Gallery in Flums (SG), die reeds door het Swiss Center of Applied Underground Technologies (SCAUT) is gebruikt als agri-modelfaciliteit. Het project kan rekenen op de jarenlange expertise van Forster Salatgarten AG op het gebied van hydroponische slateelt en de ervaring van de Hogeschool Zürich (ZHAW) op het gebied van verticale teelt en klimaatbeheersing.

Het concept van ondergrondse groene teelt is een voorbeeld van nieuwe manieren om stedelijke ondergrondse ruimte te gebruiken. Het kan het huidige gebruik versterken door het te koppelen aan het nieuwe concept. De bouw van teeltruimtes kan worden gefinancierd door de verkoop van de geteelde producten. 

Er kan ook worden gekeken naar hergebruik van bestaande ondergrondse ruimtes die hun bestemming hebben verloren, zoals voormalige schuilkelders van de civiele bescherming, verlaten metrostations en ondergrondse parkeergarages. Door de stedelijke toepassingen te integreren kan een circulair systeem worden gecreëerd dat gericht is op nul CO2, nul afval en nul landgebruik.

In het project wordt op water geteeld.

Het doel van het huidige project is na te gaan in hoeverre slateelt het hele jaar door mogelijk is en wat de kosten zijn. Het is de bedoeling aan te tonen of en in hoeverre ondergrondse slateelt in Zwitserland de moeite waard is. Dit vooronderzoek zal het verder mogelijk maken de unieke aspecten te testen wat betreft een veilige, hoogrenderende en hoogwaardige teelt en of ondergrondse slateelt überhaupt rendabel is. Als dat zo is, kan het teeltsysteem op grotere schaal worden getest.

Voor meer informatie:
SCAUT
scaut-association.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.