Tekorten aan groenten en fruit hebben ertoe bijgedragen dat de voedselinflatie in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen maand een nieuw record heeft bereikt, met pieken van 15%.
Zoals blijkt uit de index van het British Retail Consortium (BRC) is de voedselinflatie in maart sterk gestegen, van 14,5% in februari. Dit was het hoogste maandelijkse percentage sinds het consortium in 2005 begon met het verzamelen van gegevens. De grootste prijsstijgingen betroffen verse levensmiddelen, zoals groenten en fruit, met een inflatiestijging van 0,7 punten tot 17%.
Ondanks het nieuwe record zullen de voedselprijzen de komende maanden waarschijnlijk dalen. Helen Dickinson, algemeen directeur van de BRC: "Retailers blijven hard werken om de prijzen, met name van essentiële producten, zo laag mogelijk te houden door het uitbreiden van het assortiment en het aanbieden van kortingen voor kwetsbare groepen. De overheid moet ook de aankomende regeldruk tot een minimum beperken, omdat deze een rem zal zetten op investeringen en uiteindelijk zal bijdragen tot hogere prijzen voor de Britse consument."
De maatregel volgt op het feit dat de grootste Britse retailers eerder deze maand nationale inkoopbeperkingen voor groenten en fruit oplegden omdat het extreme weer de oogsten had aangetast.
Bron: thescottishfarmer.co.uk