Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitdagingen in overvloed in Slowaakse indoor farming

"Wij zijn de eerste indoor farm in Slowakije en het eerste teeltbedrijf met een kleine ecologische voetafdruk," claimt Filip Toška, oprichter en directeur van Hausnatura, een indoor farm in Bratislava, Slowakije.


Filip Toška

Hausnatura begon als een klein aquaponics-project in een kelder en is van daaruit doorontwikkeld. Ze zijn gestopt met de vissen en zijn zich gaan richten op de productie van bladgroenten, met behulp van een zelf ontworpen en gebouwd hydroponics-systeem. Filip bestelde materialen uit China en bedacht hoe hij een hydrocultuursysteem kon bouwen tegen een fractie van de kosten van een kant-en-klaar systeem. Met zijn achtergrond in informatietechnologie en zijn opleiding in automatisering, heeft Filip een webpagina ontwikkeld waarmee hij de tuinbouwactiviteiten kan automatiseren en sensorgegevens kan verzamelen.

Hausnatura teelt momenteel 11 producten, waaronder boerenkool, snijbiet, sla en kruiden, voor directe verkoop aan de consument en voor lokale supermarktketens. Het bedrijf teelt 2.200 kg per jaar.

Concurreren met sla van 90 cent in de supermarkt
Filip legt uit dat het bijna onmogelijk is om op het gebied van prijs te concurreren met geïmporteerde producten, omdat de combinatie van lage teeltkosten in landen als Spanje en de subsidies van de Europese Unie aan deze telers het voor een Spaanse teler mogelijk maakt om een krop sla voor 40 cent te produceren en voor 90 cent te verkopen.

"In de supermarkten worden slasoorten verkocht voor 90 cent per krop. Ze hebben veel voedselkilometers afgelegd, maar in de supermarktomgeving kijkt de consument eerst naar de prijs," zegt Filip. "Sla verkopen voor 1,50 euro zal niet goed gaan, behalve in een supermarkt zoals Whole Foods."

Filip legt verder uit dat de overheid in Slowakije heel weinig doet om indoor farming te ondersteunen en zich in plaats daarvan richt op vier dominante bedrijfstypen: akkerbouw, kassen, wijngaarden en de teelt van hop.

"Omdat we in een leeg pakhuis gewassen telen, vallen we niet onder de belangrijkste bedrijfstypes, dus er was geen financiering voor ons. Ik pleit nu echt dat indoor farms toegang krijgen tot subsidie-maatregelen, zodat we onze teeltkosten kunnen verlagen en onze producten meer beschikbaar kunnen maken voor consumenten," zegt Filip.

Potentieel voor indoor farming in Slowakije
Naast de zware concurrentie van geïmporteerde producten in de supermarkten en de niet-inclusieve subsidieprogramma's zegt Filip dat het potentieel voor indoor farming in Slowakije wordt beperkt door de omvang van de steden en gemeenten in het land. In Bratislava, de hoofdstad, is de markt vrij goed en is er een trend naar een gezonde levensstijl en lokaal geproduceerde goederen. In kleine steden kunnen mensen hun eigen voedsel verbouwen.

"De markt in Slowakije is echt klein in vergelijking met de Verenigde Staten. We willen nog een indoor farm bouwen, misschien dichter bij Oostenrijk, om die markt te bereiken, maar we moeten rekening houden met de hogere arbeidskosten daar," zegt Filip.

Volgens Filip is het ook belangrijk om verder te gaan dan de teelt van bladgroenten, omdat hij denkt dat het moeilijk zal zijn om sla rendabel te telen. De productie van cannabis zou echter interessant kunnen zijn, nu steeds meer Europese landen het legaliseren.

"We hebben kapitaal nodig om meer onderzoek te kunnen doen en zouden graag samenwerken met anderen die aan ons project kunnen bijdragen."

Voor meer informatie:
Filip Toška, oprichter en directeur
Hausnatura
[email protected] 
www.hausnatura.sk 

Publicatiedatum: