Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grote verschillen in ontwikkeling van de prijzen'

Volgens het rapport van de Andalusische overheid over de kasgroenteteelt in week 12, veroorzaakte de toename van het aanbod in Midden-Europa een daling van de prijzen van groenten uit Almería. Toch zien we nu aan het einde van week 14 grote verschillen in de evolutie van de prijzen. 

Gele California paprika gemiddeld € 2,84 per kilo
"Wegens de ongewone weersomstandigheden van dit jaar zijn de paprikaplanten eerder uitgeput. Tegen 15 april zullen er nog maar heel weinig over zijn", zegt José Miguel López van Hortamar, die bevestigt dat de oogst dit seizoen eerder zal eindigen. "Midden-Europa begint later dan gebruikelijk en Murcia, het gebied in Spanje dat Almería aflost, komt naar verluidt maar moeilijk op gang. Bovendien is het paprika-areaal er dit jaar afgenomen omwille van problemen vorig jaar. Bovendien zijn er waterissues met de minder omvangrijke overdracht van water van de rivier de Taag naar de Segura." 

Daardoor liggen de paprikaprijzen momenteel op een relatief hoog niveau. "Woensdag haalde de gele California paprika gemiddeld
€ 2,84 per kilo. Dat is een zeer hoge prijs voor deze tijd van het jaar. We hebben zelfs problemen om de driekleurige verpakkingen te maken waar veel vraag naar is in de Europese retail", geeft José Miguel aan. "Op dit moment hangen er nog overwegend grote California paprika's aan de planten, waardoor het moeilijker is om de maten te vinden die geschikt zijn voor de 500 grams verpakkingen. Om deze reden worden hoge prijzen betaald als er partijen beschikbaar komen met de juiste specificaties."

Groene California paprika's haalden ook hoge prijzen, maar toch iets gematigder: bijna € 1,70 per kilo. Voor rode California’s werd net als voor groene puntpaprika's iets meer geld neergeteld, gemiddeld € 2 per kilo. "Voor puntpaprika vallen deze hoge prijzen uit te leggen. Als je kijkt naar de vorige jaren is er op dit moment in Almería traditioneel minder product beschikbaar, waardoor de prijzen meestal op een hoog niveau liggen", vertelt José Miguel. 

"De tomaten die nu geoogst worden, hadden hun vruchtzetting in de koude periode"
De prijs van tomaten is de afgelopen week ook gestegen tot € 1,80 per kilo op de veilingen voor ronde of pruimtomaten, wat erop wijst dat de aanvoer momenteel wat onder druk staat, legt José Miguel López uit. "Net als de paprikaplanten hebben ook de tomatenplanten te lijden gehad onder het slechte weer. De tomaten die nu geoogst moeten worden zijn de tomaten die in november en december geplant zijn en die in de afgelopen koude periode hun vruchtzetting hebben gehad. Daarom zijn er nu niet veel van en de kwaliteit is niet altijd even goed." 

De manager van Hortamar legt uit dat gevolgen van koude of zeer warme periodes bij tomaat en paprika zich twee tot drie maanden later doen gelden, in tegenstelling tot de komkommerachtigen, die vlugger reageren op temperatuurschommelingen. "Bij kou stopt de groei direct, maar bij hitte schieten de volumes omhoog en dalen de prijzen; zoals nu." 

Lage prijzen voor komkommer, courgette en aubergine
"Momenteel is het weer erg goed. Bij komkommer is er nu zowel product van de oude winteraanplant als van de nieuwe teelten. Woensdagochtend werd voor lange komkommers van goede kwaliteit van nieuwe aanplanten € 0,70 per kilo betaald op de veilingen, terwijl komkommers van de oudere aanplanten slechts € 0,25 per kilo haalden." 

"Courgette kostte maximaal € 0,32 per kilo. Er is meer opbrengst door het mooie weer, maar er moet zeker ook al product uit Frankrijk en Nederland op de markt zijn."

Ten slotte is er bij de aubergines opnieuw een prijsdaling waar te nemen nadat afgelopen weekend de verlenging van de algemeenbindenverklaring was gedeactiveerd. Woensdag werden prijzen onder de € 0,40 per kilo geregistreerd. "Bedrijven zijn over het algemeen positief gestemd over deze maatregel die Hortyfruta heeft getroffen en die we voor aubergine al twee keer hebben toegepast. Telers worden professioneler en begrijpen dat de algemeenbindend-verklaring in de vorm van een verbod om klasse II product op de markt te brengen een maatregel is die helpt om sneller de momenten van marktverzadiging achter ons te laten."

"Deze week zijn de eerste watermeloenen al geoogst in Almería"
Het watermeloenenseizoen komt er weer aan. "Deze week moeten de eerste partijen al zijn geoogst", vertelt José Miguel. "Maar wij gaan volgende week van start. We hebben erg veel zin in het nieuwe seizoen. Dit jaar is het weer tot nu toe wat gunstiger en hoewel het areaal over het algemeen iets kleiner is, zowel van meloen als watermeloen, verwachten we ongeveer evenveel opbrengst als vorig jaar, want we hebben geen problemen met de vruchtzetting."

"In de supermarkten zien we nu watermeloenen uit Marokko en Senegal, maar we weten dat veel importeurs al uitkijken naar ons product, want ze zeggen ons dat de watermeloen uit Almería over het algemeen van hogere kwaliteit is. Kwaliteit is de sleutel tot het succes van Almería en we maken ook heel duidelijk dat we elk jaar iets beter doen."

Voor meer informatie:
Hortamar
Carretera de Alicún 148
04740 Roquetas de Mar (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 338 205
[email protected]
https://hortamar.es