"Bittere pil"

Fytosanitaire certificaten verplicht in nieuwe post-Brexit grensvoorstellen

Voor AGF die vanuit de EU in het Verenigd Koninkrijk worden geïmporteerd zullen vanaf oktober veranderingen gelden nadat de Britse regering deze week haar 'Target Operating Model' bekendmaakte.

De nieuwe plannen voorzien in een meer gestroomlijnde procedure dan eerder was aangekondigd, na een reeks vertragingen met betrekking tot strengere controles op producten die vanuit de EU in het VK worden geïmporteerd.

Fytosanitaire certificaten zullen vereist zijn voor uit de EU geïmporteerde fytosanitaire producten zoals groenten, fruit, zaden en granen.

Vanaf januari worden nieuwe fysieke controles aan de grens van het VK uitgevoerd, voordat in oktober 2024 verdere veiligheidscontroles voor alle import uit de EU worden ingevoerd.

Volgens Politico zullen de fysieke controles op veel producten minder streng zijn dan eerder gepland. 

De Britse Cabinet Office zei dat de invoering van de plannen zou worden gespreid om de verstoring van het bedrijfsleven tot een minimum te beperken, maar waarschuwde dat bedrijven "nu met hun toeleveringsketens moeten samenwerken om zich op deze verandering voor te bereiden".

Er zal een "regeling voor vertrouwde handelaren" worden opgezet om regelmatige importeurs in staat te stellen niet telkens door strenge douanecontroles te gaan.

Er wordt een "gemeenschappelijk handelsloket" voorgesteld waarmee handelaren hun papierwerk in één enkel digitaal systeem kunnen indienen.

Richard Ballentyne, CEO van de British Ports Association: "Hoewel velen in de sector vrachtvervoer de langverwachte publicatie van het Target Operating Model (TOM) zullen toejuichen, is het document in veel opzichten een bittere pil om te slikken, omdat veel van de honderden miljoenen euro's aan publieke en particuliere investeringen, om nog maar te zwijgen van de enorme collectieve inspanning die is geleverd om het netwerk van nieuwe grenscontroleposten (BCP's) te ontwikkelen, waarschijnlijk verloren zullen gaan."

"De TOM bevestigt dat er veel minder grensinterventies nodig zullen zijn, aangezien een nieuwe regeling voor de controle van de milieuhygiëne aan onze internationale poorten ten uitvoer wordt gebracht."

"Hoewel dit goed is voor het vergemakkelijken van de doorvoer van vracht via onze grenzen, hebben onze havens infrastructuur moeten bouwen die waarschijnlijk niet nodig zal zijn. Daardoor blijft onze sector met lege handen achter en zitten ze met dure grote "witte olifanten" op hun terreinen. Wij willen graag dat de overheid een groot deel van deze kosten op zich neemt, anders zouden de klanten van de havens en de handel met extra kosten kunnen worden geconfronteerd."

"Aangezien de TOM bijna zes maanden is uitgesteld, is er nu ook maar weinig tijd om de faciliteiten aan te passen en voor te bereiden op de nieuwe regelingen."

Klik hier voor het volledige voorstel


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.