Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: EU en VS beloven bewaking energiemarkt

Dinsdag is het topje van de recente gasprijspiek afgegaan. De TTF-prijs voor de korte termijn ligt daarmee weer 'binnen de 40 euro.' De olieprijs stijgt wel. Analisten verwachten dat die stijgende olieprijs ook invloed kan hebben op de gasprijs. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


TTF-gasprijs meicontract t/m 4 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

De TTF-gasprijs voor komende winter steeg tot en met 3 april tot boven de 60 euro per megawattuur. Ook hier is het topje eraf, maar blijft de prijs woensdagochtend wel rond de 60 euro hangen.

In een weekupdate vanuit energiehandelsplatform Powerhouse schrijven analisten dat de stijgende olieprijs mogelijk effect kan hebben op de gasprijs, die (een stukje) mee kan gaan stijgen. 

Na het olienieuws komt Publieke Zaken Energy Research & Strategy met een extra rapport. In dat rapport lezen wij: "Waar de olieprijs al geruime tijd in een neerwaartse trend bewoog, is de prijs sterk gestegen door de recente aankondiging van OPEC+. (...) Om echt te spreken van een verandering van de trend en een stevig signaal dat de prijzen verder zullen gaan stijgen moet de prijs echter eerst richting – of liever boven – de USD 90/vat uitkomen. Of de prijsstijging doorzet, of dat de neerwaartse druk terugkeert op het moment dat de
economie daadwerkelijk verslechtert door een mogelijke recessie, dat zal de tijd leren. Vooralsnog is het negatieve prijssentiment echter even tot stilstand gebracht."  

Netbeheer Nederland bracht onlangs een rapport uit met een visie op het energiesysteem van de toekomst. De blik gaat op de periode 2030-2050. Bekijk het rapport hier. 

De Autoriteit Consument & Markt monitort de groothandelsprijzen voor elektriciteit. Daarin laat de ACM de prijsontwikkelingen van het afgelopen half jaar zien. En van verder terug.

In het rapport van de ACM valt de VEMW in de Europese vergelijking 'de prijsconvergentie op tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dat zijn landen die hun markten hebben geharmoniseerd door marktkoppeling. De meest recente cijfers voor het maandproduct zijn respectievelijk 107 (Nld), 106 (Dld) en 112 (Fr) euro/MWh. Italië (131 euro/MWh) en het Verenigd Koninkrijk (127 euro/MWh) liggen hier ruim boven.'

Change.Inc staat erbij stil dat in maart meer dan de helft van de stroom 'groen' was in Nederland. Zoals ook in deze crisisupdates regelmatig terugkomt worden er met enige regelmaat records behaald qua opwek van groene energie, met soms als resultaat ook negatieve stroomprijzen.

Tot slot een belofte van Europa en de VS samen, waarover BNR schrijven. De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan samen meteen ingrijpen als er wordt geprobeerd om de energiemarkt te verstoren, verzekeren ze. Landen als Rusland mogen niet meer de kans krijgen hun rol in de energiebevoorrading als wapen te gebruiken.