Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe soorten galmuggen tasten tomaat aan

Er zijn twee nieuwe soorten galmuggen vastgesteld die tomaat teisteren in twee verschillende regio's in de wereld: 'Lasioptera tomaticola' teistert tomaat en komkommer (Cucumis sativus) in het Middellandse Zeegebied (Griekenland, Roemenië en Turkije). En 'Lasioptera yoichiensis' teistert tomaat in Japan (Hokkaido). Dat meldt EPPO in een update.

Lasioptera tomaticola
In 2001 werd in Trifylia (westelijke Peloponnesus), Griekenland, voor het eerst ongewone schade door insectenlarven in komkommergewassen vastgesteld, die werd toegeschreven aan een niet-geïdentificeerde soort Lasioptera. In de daaropvolgende jaren werd dit insect waargenomen in kassen met komkommers en tomaten in Trifylia en in kassen in de buurt van Athene. De schade wordt veroorzaakt door larven die kudde-achtig in de plantenstengels leven.

Hun voedingsactiviteit leidt tot necrose van plantenweefsel, verwelking, stengelbreuk en vermindering van de vruchtproductie. Beschadigde plantenweefsels worden ook aangetast door schimmels. Soortgelijke schade en de aanwezigheid van een Lasioptera-soort werden vervolgens ook vastgesteld in Turkije en Roemenië. In 2020 werd dit insect als nieuw soort beschreven en 'Lasioptera tomaticola' genoemd.

Landen
In Turkije werd 'L. tomaticola' in 2012 voor het eerst aangetroffen in tomaten producerende gebieden in Mersin en vervolgens in Antalya en Çanakkale, alsook in komkommer in Izmir. In Roemenië werden de eerste tekenen van besmetting waargenomen in 2011 in het district Dâmbovița. In 2020 werd L. tomaticola ook aangetroffen in tomaten- en komkommermonsters uit het district Dolj. In onderzoeken die tussen 2020 en 2022 werden uitgevoerd, werd de plaag aangetroffen in tomaten- en komkommerteelten in kassen in het district Timiş.

Genetische studies identificeerden ten minste zes verschillende 'haplotypes' binnen 'L. tomaticola', wat erop wijst dat de plaag al lang in het Middellandse Zeegebied aanwezig was voordat de aantastingen werden opgemerkt. Hoewel uit deze studies niet kon worden opgemaakt of 'L. tomaticola' al dan niet afkomstig is uit het Palaearctisch gebied, kan het verschijnen van nieuwe schade in gewassen die al vele jaren op grote schaal in het Middellandse Zeegebied worden geteeld, wijzen op een toevallige introductie of een verandering in het gastheerbereik.

Lasioptera yoichiensis
In 2010 werd necrose op tomatenstengels waargenomen in de kassen van een boer in Yoichi, Hokkaido in Japan. In 2012 werd in andere kassen in Yoichi en Niki, een naburige stad, schade aan tomatenstengels en -vruchten vastgesteld. De beschadigde stengels en vruchten bevatten larven en poppen van een 'Cecidomyiidae' die als een nieuwe soort werd geïdentificeerd en 'Lasioptera yoichiensis' werd genoemd. De schimmelverwekkers die in verband met schade aan 'L. yoichiensis' zijn waargenomen, zijn vooralsnog niet geïdentificeerd. 'L. yoichiensis' is alleen aangetroffen op tomaat en in Hokkaido (Yoichi en aangrenzende gebieden). Genetische studies hebben slechts één haplotype opgeleverd. Gezien de beperkte verspreiding in Hokkaido en de geringe genetische diversiteit wordt gesuggereerd dat L. yoichiensis onlangs in Japan is geïntroduceerd, maar de mogelijke oorsprong en de wijze van introductie blijven onbekend.

Bron: EPPO Reporting Service no. 03 - 2023

Publicatiedatum: