Enkele leden van de uitgebreide staf. Van links naar rechts: Stefano Carducci (Meloen & Sales Specialist), Elisa Pizzi, Antonella Viti, Gi-young Kim (MCA-General), Fabiana Ferioli en Rodolfo Zaniboni.
Bedrijfsleider Rodolfo Zaniboni: "Na de start in Sant'Agata Bolognese (Emilia-Romagna) zijn we eigenlijk heel snel gegroeid. Sant'Agata Bolognese is een klein stadje en we zijn er trots op dat Nunhems bijdraagt aan het verstrekken van nieuwe banen voor de lokale gemeenschap.”
Onderzoek wordt uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving. De kassen zijn nauwkeurig afgestemd op elk gewas.
Onderzoek, zaadproductie en verkoop zijn de belangrijkste activiteiten van de Italiaanse tak van Nunhems. "We volgen vier onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's: verwerkte tomaten, tomaten, paprika's en watermeloen. Tegelijkertijd doen we onderzoek ten behoeve van het hele bedrijf en verkopen we onze producten op de Italiaanse markt."
Paprikaplanten in de kas. De testplanten bevinden zich in diverse stadia. In deze fase hoeft de groei niet uniform te zijn, aangezien bekeken wordt of de gewenste eigenschappen wel zijn overgebracht. Dat wordt gecontroleerd op het Nunhems hoofdkwartier.
Een van de zes groeikamers van het nieuwe laboratorium. Hier worden de planten met opzet besmet met pathogenen om ze op hun resistentie te testen. Onder: de nieuwe hypermoderne kassen.
Het werk dat de Italiaanse tak verricht, is vergelijkbaar met dat van een commerciëele kwekerij. Planten worden gekweekt in opkweektuinen en vervolgens verplaatst naar de kassen. Het verschil is dat het pad start met de zaden - en daar ook mee eindigt.
Onder: Stefano Carducci (Melon & Watermelon Sales Specialist) bij de meloenenplanten.
Claudio Castellari, manager, laat de verschillende plekken zien waar het veredelingsproces wordt uitgevoerd. De zwaarbewaakte ‘zaadbank’ is de plek waar het eigenlijk allemaal om draait.
Hier worden de ontwikkelde zaden opgeslagen en onder de juiste temperatuur bewaard. De veredeling zelf, waaronder de hybridisatie en de selectieprocessen, kan wel 10 jaar in beslag nemen. Geen wonder dat Nunhems pottenkijkers zoveel mogelijk buiten de deur houdt.
Claudio Castellari, een van de managers, laat zijn tomatenplanten zien. Door ze in aparte potten te zetten zijn ze makkelijk verplaatsbaar.
Alle plekken waar gewerkt wordt zijn ingericht op maximale efficiëntie en is aan te passen op de gewenste omstandigheden. Elke kas heeft aanpasbare bemestings- en beluchtingssystemen.
Boven: het irrigatiesysteem. Onder: de controlepanelen voor de airconditioning en het klimaatbeheer.
Na de eerste fase, waarin het zaad wordt geproduceerd en verscheept naar andere Nunhems' onderzoekscentra, wordt het geselecteerde zaad geteeld onder dezelfde omstandigheden die in commerciële kassen worden gebruikt. Als dat goed gaat, worden er uit de honderden aanplantingen twee of drie veelbelovende rassen uitgezocht, die dan mogelijk vermarkt gaan worden.
"Er is geen garantie dat een genetische eigenschap op termijn stabiel zal blijven,” legt Claudio Castellari, een van de floormanagers, uit. “Dit is de reden waarom we bij Nunhems uiterst voorzichtig zijn voordat we overgaan op commercialisering van een van onze rassen. Er zijn minstens drie seizoenen nodig om volledig zeker te zijn van de continuïteit van ontwikkelde eigenschappen. Alleen als we de beoogde stabiliteit kunnen garanderen, gaan we met ons product de markt op.”
Voor meer informatie:
Nunhems Italy
Via Ghiarone, 2
40019 Sant'Agata Bolognese (BO) - Italy
Tel.: (+39) 051 6817411
Fax: (+39) 051 6817400
Email: [email protected]
Web: www.nunhems.it