Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe weefselkweektechnieken vertical farms efficiënter kunnen maken

"De sector zou naar ons moeten kijken, want wij hebben meer dan 30 jaar ervaring met meerlaagse vermeerdering en teelt. Bovendien zijn we erin geslaagd ziekten te weren en tegelijkertijd minder energie te gebruiken," zegt Alewijn Broere, medeoprichter en directeur van SBW do Brasil. SBW do Brasil is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van diverse gewassen en planten met behulp van weefselkweek.

"We telen al meer dan vijf jaar in bioreactoren op lagen en toch gebruiken we een fractie van het licht. We verbruiken slechts 2000 lux, maar we compenseren dat door grote hoeveelheden suiker in het medium toe te voegen ter vervanging van zonlicht. We werken momenteel aan de beheersing van het hele teeltproces, met zelf ontwikkelde technologie, om besmetting te voorkomen. Ik ga graag de uitdaging aan om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn."


Alewijn Broere, recht naast René Farenhout, directeur R&D en teelt

Alewijn legt uit dat weefselkweek ooit is ontwikkeld door professor Pierik van de Wageningen University. Omdat de nieuwe methode veel mogelijkheden bood voor de steeds groeiende tuinbouwsector richtte een groep specialisten in 1976 de organisatie SBW (Stichting Bedrijfslaboratorium voor Weefselkweek) op. Doel was het ontwikkelen van protocollen voor de tuinbouwsector om hiervan gebruik te maken.

Directeur Alewijn van SBW droeg bij aan de ontwikkeling van meer dan 200 protocollen en bereikte een punt waarop er geen behoefte meer was aan een stichting. Daarom werd SBW in 2000 omgezet in een commerciële organisatie, die vanaf dat moment de naam SBW International droeg.

In 2006 startte SBW International met SBW do Brasil. Het aandachtsgebied van SBW do Brasil ligt op weefselkweek voor de fruitteelt en bio-energie. Het fruitgedeelte heeft betrekking op de volgende gewassen; bananen, blauwe bessen, ananas en papaja. De energiegewassen zijn eucalyptus, suikerriet, agave, bamboe en oliepalm.

Waarom weefselkweek?
"Weefselkweek is een methode van vermeerdering onder steriele omstandigheden in lagencultuur met kunstlicht. In de jaren negentig vertrok weefselkweek uit Nederland vanwege de hoge arbeidskosten; weefselkweek is arbeidsintensief. Eerst naar Oost-Europese landen (met name Polen) en daarna naar Azië (India en China)," licht Alewijn toe.

Met andere woorden, SBW do Brasil heeft een nieuwe techniek ontwikkeld met flessen en slangen, plus een nieuwe technologie met lucht, CO2 en medium om de planten te 'sturen', genaamd TIB. Volgens Alewijn kan dit de arbeidskosten met ongeveer 80% verminderen. De kostprijs van een plant ligt nu tussen de € 0,02 en
€ 0,04, terwijl conventionele weefselkweekplanten tussen de € 0,20 en € 0,30 kosten.


Papajazaailingen

Arbeidskosten besparen
"Onze TIB-techniek (Temporary Immersion in Bioreactors) kan de Europese tuinbouw weer op de kaart zetten. Omdat het hele weefselkweekproces kan worden geautomatiseerd, kunnen we bedrijven helpen veel arbeid te besparen," voegt hij eraan toe.

Alewijn legt uit dat dit weefselkweek weer interessant maakt voor dure arbeidslanden zoals Nederland. Het biedt ook nieuwe mogelijkheden: er worden nu bijvoorbeeld stekken geproduceerd voor perkplanten, vaste planten en chrysanten in Afrika. "Zonder moederplanten in Afrika kon de hele teelt in TIB plaatsvinden, dicht bij de kassen (in Nederland). Geen managementproblemen in Afrika, geen dure logistieke kosten; betere controle en planning, geen risico's op infecties en meer."

Dan kun je de lijn doortrekken met meer teeltlagen voor de teelt. "Het grote probleem zijn de energiekosten. Toch zijn ook hier oplossingen te vinden, zoals zonne-energie en het opvangen daarvan, zodat gelaagde teelt ook financieel interessant wordt."

Voordat SBW do Brasil automatisering inzette, leverde het bedrijf 5 mln planten per jaar, bediend door 64 enters. Maar nu komen ze aan 50 mln planten met behulp van slechts 32 enters. "Qua technologie is het niets nieuws, maar het probleem is dat velen niet weten hoe ze het moeten opschalen. Dat komt door de hoge besmettingsniveaus, die wij met onze TIB-technologie hebben aangepakt en opgelost. Die kennis kan de vertical farmsector goed gebruiken om op te schalen zonder besmettingsproblemen. We hebben nooit de steun van anderen gehad bij ons onderzoek, dus we hebben veel zelf geëxperimenteerd en zijn creatief geweest om de problemen waar we tegenaan liepen op te lossen."

Hoe weefselkweek kan aansluiten bij vertical farming
"Vertical farming en weefselkweek is economisch erg verleidelijk. Met behulp van de techniek en technologie van SBW do Brasil (TIB). Hetzelfde geldt voor vermeerdering in vertical farms. Nu we wereldwijd onze licenties afgeven om anderen de techniek en technologie van SBW te laten toepassen, kunnen we telers helpen om in een handomdraai efficiëntie te bereiken."

Met behulp van weefselkweek in de hele tuinbouw en sierteelt kunnen gewassen virusvrij worden geteeld, zodat weinig tot geen gewasbeschermingsmiddelen hoeven te worden gebruikt.

Voor meer informatie:
Alewijn Broere, directeur
SBW do Brasil
[email protected] 
www.sbwbrasil.com.br 

Publicatiedatum: