Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

26% hogere kosten teelt paprika Almería afgelopen twee seizoenen

"Met de inflatie van het voorbije jaar zijn de teeltkosten voor land- en tuinbouw voortdurend gestegen, en dan vooral voor de kasteelt, want de intensieve teelt van groenten en fruit is zeer gevoelig voor dergelijke schommelingen. De paprikatelers begonnen hun seizoen met de hoogste kosten in de geschiedenis van onze tuinbouw", bericht de Spaanse telersvereniging Asaja-Almería. 

Volgens een eerste evaluatie van de tuinbouworganisatie zijn de kosten voor de teelt van paprika's gemiddeld met 26% gestegen. "Arbeid neemt een aandeel in van 39% van de teeltkosten, meststoffen een aandeel van 8%. De afschrijving van de kasstructuren en de plastic afdekking zijn sinds 2021 met meer dan 58% toegenomen. Ook andere inputs zoals elektriciteit, water of landbouwdiesel hebben nooit eerder geziene prijsstijgingen ondergaan."

"We vrezen dat veel inputs niet zullen terugkeren naar de prijs van vóór deze inflatiecrisis", zegt Adoración Blanque, voorzitster van Asaja-Almería.

In het huidige seizoen, dat voor sommige gewassen al bijna ten einde loopt, maakten ook de verkoopprijzen vanaf begin 2023 tot op vandaag een opwaartse beweging. Maar plaag- en ziektedruk en ongunstige weersomstandigheden hebben in veel gevallen de opbrengst gereduceerd. "Hoewel de prijzen nu goed zijn, zullen we pas aan het einde van het seizoen weten of de opbrengst de kostenstijging heeft kunnen compenseren", zegt de voorzitster.

"We dringen er bij de overheid op aan om de belastingdruk op de land- en tuinbouw te verlagen om de sluiting van teeltbedrijven te voorkomen. Evenzo vragen we om compensatie die de extra kosten kan compenseren."

Voor meer informatie:
Asaja-Almería
https://asajaalmeria.org

Publicatiedatum: