Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moeder en twee dochters kweken 100 miljoen zaailingen per jaar

Vivai Garattoni Umberto is een van de grootste kwekerijen in de Italiaanse regio Emilia Romagna. Het bedrijf uit San Mauro Pascoli levert jaarlijks ongeveer 100 miljoen zaailingen aan telers. De belangrijkste producten zijn alle bladgroenten, venkel, selderij en koolsoorten. Er is ook een biologische lijn. 

Romina Garattoni met de teelttechnici Carlo Valois, Cristian Magnani en Mirco Tonini 

"De kwekerij is in 1982 opgericht door mijn vader Umberto”, zegt Romina Garattoni. "Na zijn vroegtijdig overlijden zetten mijn moeder, Umberta Casalboni, mijn zus Monica en ikzelf onze schouders onder het bedrijf. We bevinden ons in een tuinbouwgebied met heel veel activiteit, op de grens tussen de provincies Forlì-Cesena en Rimini, maar we hebben ook klanten in Emilia, Toscane, Marche en andere gebieden in Midden-Italië." 

Een luchtfoto van de kwekerij in San Mauro Pascoli (Forlì-Cesena)

Het bedrijf heeft bijna 60 kassen op een areaal van 4 hectare. Tot 3-4 jaar geleden was er een constante groei. "Nu hebben we de productie gestabiliseerd", merkt Romina op. "Het panorama in de sector verandert voortdurend: er zijn steeds minder telers en de bedrijven die overblijven hebben een steeds groter areaal." 

Een van de uitdagingen is het vinden van personeel. "Het is niet makkelijk om arbeidskrachten aan te trekken en al zeker niet om ze op te leiden. Er is veel verloop. We investeren tijd en geld in opleiding en dan gebeurt het wel eens dat een arbeider plots terugkeert naar zijn land van herkomst. En dan moeten we moeten helemaal van vooraf aan beginnen." 

Voor de tuinbouw in de streek rond San Mauro Pascoli zag het er zo'n twintig jaar geleden niet goed uit wegens de verspreiding van ziekten die het wortelgestel van sla verzwakten. "De bodem was aanzienlijk vermoeid, waardoor bepaalde ziekten zeer invasief waren. Toen werden dankzij onderzoek van veredelaars tolerante en resistente rassen geselecteerd en vandaag, mede dankzij gewasrotatie, is de bestrijding van bepaalde ziekten eenvoudiger", legt Romina uit. 

Het zaaien met een blokkensnijder, zo wordt vermeld op de website van het bedrijf, kan worden uitgevoerd in het formaat 3x3 met het oog op het handmatig verplanten van de zaailingen en in het formaat 3,7x3,7 wanneer verplanters worden gebruikt. De trays (verkrijgbaar in diverse formaten) worden ingezaaid met speciale machines. Om een zo hoog mogelijk kiempercentage en de hoogste kiemenergie te verkrijgen, wordt het gezaaide materiaal in kiemkamers geplaatst. 

"We zetten ons werk met passie en toewijding voort in de geest van wat Umberto Garattoni 40 jaar geleden voor ogen had, namelijk ten dienste staan van de telers en de tuinbouwsector", besluiten Umberta en Romina.  

Voor meer informatie:
Vivai Garattoni Umberto
Via Lambro, 353
47030 San Mauro Pascoli (FC) - Italië
Tel: +39 (0)541 936720
[email protected] 
www.garattonivivai.it    

Publicatiedatum: