"Goede afzet lichtgroene en ronde courgettes, donkergroene in moeilijkheden"

"Voor donkergroene courgette ving eind januari een intense periode aan", zegt Felice Petrillo, voorzitter van het Italiaanse Aop Luce. "Toen begon de oogst op Sicilië te vertragen vanwege de lage temperaturen. De aanvoer liep wat terug, de vraag was goed en de prijzen waren hoog. Dat staat in schril contrast met wat er nu gebeurt: de afzet is niet helemaal slecht, maar de prijzen zijn eerder laag, ook omwille van de sterke concurrentie uit andere Europese landen, met name Spanje." 

Van links naar rechts: Francesco Ruscitto, Leone D'Onofrio, Felice Petrillo en Salvatore Chinappi

Donkergroene courgette is een van de hoofdproducten van het bedrijf. Het wordt er jaarrond geoogst, dankzij teelt in de kas en buiten. In mei begint de oogst in de buitenteelt. 

"In februari hebben we de eerste ronde courgettes geoogst. We zitten nu volop in het seizoen. Ook voor dit product loopt de afzet redelijk goed door met gemiddelde prijzen en hoeveelheden, maar wat uitblinkt is de kwaliteit van het product. We verwachten product beschikbaar te hebben tegen eind mei. Na een periode van tekorten in december voor lichtgroene courgettes, zowel met als zonder bloem, met hoge prijzen tot gevolg, heeft de situatie zich sinds eind januari weer gestabiliseerd. Momenteel is de markttrend, zowel qua volumes als prijzen, in lijn met die van vorig jaar."

Naast courgettes biedt Aop Luce ook jaarrond courgettebloemen in een verpakking van 100 gram aan. 

Het slaseizoen zit in de laatste rechte lijn en Petrillo maakt al even de balans op. "Sinds half december hebben we lage prijzen gezien en exportproblemen gekend, gezien de milde temperaturen die voor een overproductie en overlapping van de teeltgebieden hebben gezorgd. Vanaf de tweede helft van januari, met de daling van de temperaturen, vertraagde de slaproductie in Noord-Europa, wat voor ons de omstandigheden creëerde om daar naartoe te exporteren. Toen de export medio januari weer op gang kwam, herstelde de markt zich ook. De prijzen klommen omhoog en zijn over het algemeen stabiel gebleven tot op de dag van vandaag, met een markt die het product heeft kunnen absorberen. We rekenen nog op een seizoen tot eind april, maar de hoeveelheden worden wel steeds beperkter." 

Een ander product dat momenteel door Aop Luce wordt geteeld en op de markt wordt gebracht, is monniksbaard. Het wordt steeds populairder in heel Italië, terwijl het tot een paar jaar geleden bijna uitsluitend verkocht werd in Midden-Italië. De 300 grams verpakking met gedeeltelijk schoongemaakt product maakt het een gemakkelijk te verkopen artikel. Het moet gewoon nog even afgespoeld voor het gekookt kan worden. 

"Het seizoen begon half januari en is regelmatig verlopen, met uitzondering van een week begin februari, toen er wat problemen waren met de verkoop", zegt Petrillo tot slot.

Tien dagen geleden is ook de komkommeroogst weer van start gegaan bij Aop Luce. De eerste groene tomaten worden in mei geplukt en vanaf half mei komen dan ook de cherrytomaten en andere tomatensoorten die in de Fondi-Sperlonga vlakte worden geteeld aan de beurt. 

Voor meer informatie:
Aop Luce
info@aopluce.com
www.aopluce.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.