Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 12

Komkommerprijs duikt naar beneden

Stilaan komt er meer lokaal product voor de klok. Het betekent dat de echte piekprijzen van de afgelopen tijd voor kasgroenten bij het VBT achter de rug zijn. "Tomaten komen op een prijs waarmee men kan handelen", constateerde een exporteur vorige week nog. Voor komkommers is de prijs echt hard doorgeschoten naar beneden en ook de middenprijs voor aardbeien houdt niet over ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

De middenprijzen voor tomaat bij het Verbond van Belgische Tuinbouwco√∂peraties liggen rond de 2,50 euro per kilo. Vergelijkbaar met week 11. 

Over week 12 werd voor komkommer een lage middenprijs gerealiseerd. De stuksprijs kwam uit op 22,40 eurocent. De prijs leverde in een week tijd ruim 30 eurocent in en zakt tot onder het vijfjarig gemiddeld. 

De prijzen voor biologische komkommers zakken ook, maar (zoals vaak gebruikelijk) lang niet zo hard. De gemiddelde stuksprijs ligt over week 12 op bijna 84 eurocent.

De gemiddelde paprikaprijs tikt in week 12 precies het vijfjarig gemiddelde aan. Met de nog relatief lage volumes is de middenprijs voor rood aan het begin van het seizoen tot onder het vijfjarig gemiddelde gezakt.

De middenprijs voor kropsla blijft wel ruim boven het vijfjarig gemiddelde liggen, ook in week 12. De stuksprijs ligt net onder de 70 eurocent.

De middenprijs voor aardbeien gaat inmiddels al enkele weken gelijk op met het vijfjarig gemiddelde. Gelet op de hogere kosten die telers maken allicht een teleurstelling. 

Bekijk hier alle prijsgrafieken op de pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij.