Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe kas Looije in Spanje: Opbrengst verhogen naar 27 kg per vierkante meter

"Ons belangrijkste doel is om jaarrond tomaten van goede kwaliteit te telen. O.P. Looije heeft een strategisch plan tot 2026. Daarom heeft een van de partners, Looije Aguilas, in 2019 besloten om 27 hectare aan te kopen en in verschillende fasen een kassencomplex te bouwen. Novagric heeft deze projecten ontwikkeld", vertelt Jacqueline, algemeen directeur bij Looije Aguilas.

In 2022 besloot deze tomatenteler om in Murcia een nieuwe kas van 7,3 hectare te bouwen die uit één module bestaat, de grootste die volgens de telers en de kassenbouwer de afgelopen jaren in Spanje is gebouwd.

Volgens de planning van de managers van Looije en Novagric moest de aanplant in de nieuwe kas in de derde week van augustus van start kunnen gaan. "We hopen met deze nieuwe kas de gemiddelde opbrengst te verhogen van 21-22 naar 27 kg per vierkante meter."

De twee bedrijven werken al meer dan tien jaar samen en hebben gemeen dat ze steeds op zoek zijn naar technische optimalisatie om hoge opbrengsten te behalen met de beste kwaliteit.


Jacqueline Looije (Looije Aguilas) en Juan Pardo (Novagric) tijdens de bouw van de kas 

Juan Pardo, technisch directeur bij Novagric, vertelt dat ze in de laatste fase van dit derde project zitten. "We hebben een kas ontworpen die is aangepast aan de behoeften van de klant, waar de optimalisatie van de zonnestraling de boventoon voert om een hoge opbrengst en kwaliteit te bereiken in de substraatteelt van cherrytomaten." 

Concurrentiekracht van de Spaanse kassen
In Spanje is het niet gebruikelijk om een kas van 7,3 hectare te bouwen zonder afdelingen, maar Jacqueline somt de voordelen op: "Het is efficiënter omdat ik maar één organisatie nodig heb om de kas te beheren. Ook hoef ik maar het klimaat van één enkele kas te beheren. Waren het er drie, dan zouden we drie klimaatsystemen hebben." 

Juan licht de verschillende verbeteringen toe: "We hebben een wit geverfde lichte structuur ontworpen om de zonnestraling te reflecteren, met verschillende schermen en dubbele ventilatiesystemen. Het grote volume zorgt voor een effectieve passieve klimatisering en een gelijkmatiger klimaat in de kas." 

Door deze verbeteringen is het comfortabeler werken en heeft de installatie minder onderhoud nodig. Dankzij de teeltgoten is de productiviteit hoger en krijgen ziekten en plagen minder kans.

Jaarrond kwaliteit en productiviteit 
Het hele jaar door teelt Looije drie soorten cherrytomaten: rond, pruim en mini kumato. 

Na zes maanden oogsten is de balans prima. "De opbrengst is 5-10% hoger dan we hadden verwacht dankzij het uitstekende klimaat dat in deze kas is gecreëerd", zegt Jacqueline, ondanks het feit dat de temperatuur in de zomer tot 41 graden piekte en in de winter laag waren in dat gebied.

Voor meer informatie:
Novagric
novagric@novagric.com

Publicatiedatum: