Onderzoeker Inagro wint prijs met heldere presentatie rond eendenkroos

Reindert Devlamynck, onderzoeker circulaire energie en circulaire economie bij Inagro, won afgelopen donderdag de trofee van helderste wetenschapper van Vlaanderen met zijn presentatie 'Eten we binnenkort eendenkroos?'. De Wetenschapsbattle van 2023 die doorging in Technopolis had ‘voeding’ als centrale thema. Een jury van 4.400 lageschoolkinderen koos Reinderts onderzoek als duidelijkste en interessantste van de vijf finalisten. 

Reindert op het podium

Wetenschappers die via hun onderzoek bijdragen aan voldoende, gezond, duurzaam en betaalbaar eten op ons bord, konden zich kandidaat stellen voor de Wetenschapsbattle. In de voorrondes overtuigde Reindert de organisatie van The Floor is Yours en de leerlingen van de organiserende school met een duidelijke uitleg over zijn onderzoek in een kort geanimeerd filmpje.

Hij stootte door naar de Wetenschapsbattle in Technopolis, waar hij tijdens een wervelende show zijn onderzoek in tien minuten mocht uitleggen. Ongeveer 400 leerlingen kwamen naar Mechelen en vierduizend leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar volgden vanuit hun klas via de livestream. De jury vond Reinderts presentatie grappig, duidelijk en had vooral veel lof over zijn enthousiaste uitleg. Als winnaar kreeg hij een bijzonder mooie trofee én eeuwige roem als winnaar van de 8ste editie van de Wetenschapsbattle.

Wordt er binnenkort eendenkroos gegeten?
Reindert vertelde de kinderen in een goed voorbereide en kindvriendelijke presentatie dat hij ervan overtuigd is dat er voor eendenkroos een mooie toekomst is weggelegd voor menselijke consumptie. Over twee decennia verwachten we een wereldwijde bevolkingstoename van 1 miljard.

Reindert ziet potentieel in eendenkroos als extra voedingsbron. Eendenkroos, ook gekend als waterlinzen, is de snelst groeiende plant ter wereld, kan je bijna het jaarrond oogsten en bevat veel eiwitten.

Toen Reindert hoorde over de wedstrijd, zag hij het als een mooie kans om onze kennis rond de mogelijkheden van eendenkroos als voedingsmiddel ruimer te verspreiden. Hij vertelde de leerlingen dat hij nu onderzoekt hoe de plant gemakkelijk geoogst kan worden en in welk voedsel eendenkroos verwerkt zou kunnen worden. Hij gaf daarbij als voorbeelden hamburgers, spreads, smoothies en kroketten.

Innovatie in de landbouw toegankelijk maken is Inagro's dagelijks doel
Inagro is blij met de prestatie van Reindert, maar ook op alle andere onderzoekers binnen Inagro die zich dagelijks inzetten om de onderzoeksresultaten zo helder mogelijk te vertalen naar bruikbaar advies voor de land- en tuinbouwer. Dit vertelt Mia Demeulemeester, gedelegeerd bestuurder van Inagro. 

Reindert leerde dankzij de Wetenschapsbattle heel wat bij over hoe hij moeilijke materie op een heldere en aantrekkelijke manier kan uitleggen. “Die verbeterde vaardigheid zal me zeker nog van pas komen bij mijn job in Inagro”, aldus Reindert.

Bron: Inagro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.