Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Return on investment leidraad voor keuze coating

"Telers die eenmaal overgestapt zijn van ReduSol naar een hittewerende coating willen niet meer terug"

Een deel van de telers in Canada en de VS stapt over van ReduSol naar andere coatings. Het doel is om te profiteren van het licht, maar overmatige hitte weren. 

“Het is een duidelijke trend, de organisatie ziet het gebeuren. Het hangt van de teelt en de bedrijfssituatie af of het zin heeft. Het belangrijkste is om goed te rekenen. Niet alleen de kosten bekijken, maar ook de meeropbrengsten”, zegt Peter Heemskerk, commercial area manager van Lumiforte voor Noord-Amerika, in onderstaand artikel vanuit de nieuwsbrief van ReduSystems.

Zijn standplaats is de regio Vancouver in British Columbia. In zijn provincie, maar ook in Ontario zijn in de loop van de tijd veel kunststof kassen vervangen door glazen. “De telers kiezen vaak voor extra helder glas om veel licht toe te laten. De telers hebben wel een coating nodig om de zomer door te komen. Traditioneel werd veel ReduSol gebruikt, maar het is de vraag of dat voor zulke moderne kassen een goede keuze is”, zegt hij.

Hitte weren
De tendens is om meer licht toe te laten bij een goede temperatuurbeheersing. De telers kiezen immers voor extra helder glas vanwege het licht. “Vervolgens is het een afweging hoe je de voordelen van veel groeilicht behoudt en tegelijkertijd de temperatuur in de hand houdt. Voor veel bedrijven zijn juist het voor- en het naseizoen bepalend voor het rendement. Dan heb je veel licht nodig maar de kastemperatuur moet binnen de grenzen blijven”, geeft Heemskerk aan.

De verkoop van beide coatings in Canada is behoorlijk gegroeid. En het is opvallend dat telers die eenmaal overgestapt zijn van ReduSol naar een hittewerende coating niet meer terug willen.
“Wat geldt voor Canada geldt ook voor de noordelijke tuinbouwregio’s in de VS. De afweging is overal hetzelfde”, zegt hij.

Voor zuidelijke staten is scherming van zowel licht als warmte noodzakelijk. Heemskerk: “Maar ook dan is lichtwinst te behalen. Het is te zien dat telers in Californië vroeg in het jaar of zelfs gedurende de winter ReduFuse gebruiken en dan later een laag ReduSol eroverheen coaten.”

Rekenvoorbeeld 
Heemskerk krijgt regelmatig opmerkingen over de meerprijs van de hittewerende coatings. Begrijpelijk, vindt hij, maar het is beter om rationele economische afwegingen te maken. “Men ziet de eenmalige uitgave aan de coating, maar niet de continue meeropbrengst door de keuze voor een coating die beter bij het gewas en de omstandigheden past”, denkt hij.

“Een rekenvoorbeeld op grond van een praktijksituatie: als een bedrijf zes cent per m2 uitgeeft aan ReduSol en overstapt op ReduHeat stijgt de uitgave naar bijvoorbeeld 26 cent. Dat is de kostenkant. Doordat het gewas meer licht krijgt en beschermd wordt tegen hitte, stijgen zowel de opbrengst als de kwaliteit. Een opbrengststijging van 2% bij een productie van 50 kilo per m2 betekent al een (Amerikaanse) dollar meer opbrengst per vierkante meter. Dat is dus een return on investment van 500%. Het is duidelijk wat dan de meest rationele beslissing is: overstappen op een duurdere coating.”

Meer opbrengst 
Het hangt van het gewas en de omstandigheden af hoe de rekensom uitpakt. Bij paprika bijvoorbeeld resulteert wegnemen van hittestress in: meer vruchten per m2, zwaardere vruchten, minder kwaliteitsproblemen, minder neusrot, meer exportkwaliteit. Datzelfde geldt voor tomaat.

Een tomatenbedrijf in Arizona heeft dat in het verleden gedaan bij de overstap van ReduSol naar ReduFuse. Daaruit bleek een productie groei van meer dan 5%. Over de exacte meeropbrengst wilde de teler niet te veel over kwijt maar hij was duidelijk overtuigd van de meerwaarde van toelaten van meer licht.

Hetere zomers 
Heemskerk: “Nogal wat tomatentelers in British Columbia schermen helemaal niet met coatings. Maar te zien is dat de zomers steeds warmer worden. Dus de noodzaak neemt toe om iets te doen.”
Bij snijbloemen zoals freesia, gerbera en alstroemeria kan het ook zin hebben om de keuze van de coating te heroverwegen. “Als je door hittewering met behoud van groeilicht meer stelen per m2 produceert valt de Return on Investment (ROI) al snel positief uit.”

Voor meer informatie:
Lumiforte                                                                                               
+31 (0)13 507 53 99
[email protected] 
www.redusystems.com 

Publicatiedatum: