Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René van Rensen van Fresh Studio vanuit Vietnam:

"Dalat wordt het Almeria van Zuidoost-Azië"

De tuinbouwsector in Vietnam ontwikkelt zich op verschillende manieren, wat wijst op een gestage ontwikkeling.

Het Vietnamese bedrijf Fresh Studio bevindt zich op het juiste kruispunt van deze ontwikkelingen. Het bedrijf biedt een combinatie van advies-diensten en internationaal ingekochte tuinbouw-technologieën voor de Vietnamese markt.

René van Rensen, managing partner van Fresh Studio.

René van Rensen is managing partner van Fresh Studio. Hij is sinds 2007 actief in Vietnam. Volgens hem is de vraag naar ontwikkeling, kennis en ondersteuning onder Vietnamese telers groot. "Dalat, een regio in het midden van het land die het hart vormt van de Vietnamese tuinbouw, is te vergelijken met Almeria in Europa. Vroeger werden er kassen gebouwd met bamboeframes, maar tegenwoordig worden alle kassen gebouwd met stalen frames en bedekt met kasfolie. De kwaliteit en het ontwerp van de lokaal gebouwde kassen zijn verbeterd en het areaal per teler is de laatste jaren toegenomen. De telers in Vietnam zijn doorgaans kleinschalig, maar het totale kassenareaal in de regio Dalat beslaat meer dan 6.500 hectare."

Het team van Fresh Studio, aanwezig op HortEx Vietnam in maart 2023

De regio ontwikkelt zich en er worden meer kassen gebouwd. Vietnam is een grote producent en consument van groenten. Tijdens het droge seizoen wordt een deel van de groenten geëxporteerd naar markten als Singapore. Wat de bloemensector betreft, produceert Vietnam zowel voor de binnenlandse markt als voor de export. Sommige marktdeelnemers, zoals HasFarm, zijn grote exportbedrijven. Maar het belang van de binnenlandse markt voor bloemen en potplanten groeit in het land, met honderd miljoen inwoners in april.

René merkt op: "Er zijn twee momenten per maand die van invloed zijn op de bloemenconsumptie: volle maan en halve maan, wanneer de vraag naar chrysanten bijzonder groot is. Bloemen worden populair op bruiloften en mensen beginnen hun huizen en bureaus te versieren met potplanten."

Slateelt in Vietnam

Naast de groeiende teelt en consumptie zijn er ook uitdagingen waarmee de Vietnamese tuinbouwsector wordt geconfronteerd, waaronder het waterbeheer en de verzilting van de watervoorraden. Het gebied van de Mekongdelta wordt geconfronteerd met een toenemende verzilting. Het waterpeil van de Mekong-rivier wordt elk jaar lager en het zoute water uit de zee dringt de rivierdelta binnen.

Dalat zelf, de hoofdstad van de provincie Lam Dong, met een hoogte van 1000 tot 1500 meter, heeft hier niet mee te maken. Regenwater opvangen en spaarzaam gebruiken zal echter helpen om watertekorten in de toekomst te voorkomen. Dit kan steeds belangrijker worden nu de tuinbouwsector blijft groeien.

Open dag voor paprika's van Fresh Studio

Regelmatige ontsmetting is een uitdaging in Dalat. René legt uit: "We moedigen telers aan om tijdens het seizoen afwisselende gewassen te telen, zodat we de groei van virussen en bacteriën onder controle kunnen houden. Telen op substraat helpt ook om dit probleem te bestrijden. Dalat is een fantastische regio voor de tuinbouw. Maar omdat er zo intensief wordt geproduceerd in een relatief beperkt gebied is er altijd een risico dat ziekten zich verspreiden."

Fresh Studio is voortdurend op zoek naar producten en oplossingen die in Vietnam kunnen worden toegepast: "Een Nederlandse zomer wordt gekenmerkt door lange dagen met veel uren daglicht. Vietnam, dicht bij de evenaar, is warm maar heeft minder uren daglicht per dag. Wij onderzoeken nu of herfst- en wintervariëteiten uit Europa in Vietnam kunnen worden geteeld. De omstandigheden zijn iets anders, maar misschien is er een sterke match," legt hij uit.

"In 2006 zat ons bedrijf in de oprichtingsfase. We begonnen als een consultancybedrijf en toen we met onze klanten werkten aan hun vragen en mogelijkheden, realiseerden we ons dat er een kans was om nieuwe technologieën en producten in Vietnam te introduceren en op de markt te brengen. Daarom hebben we in 2019 een nieuw bedrijf opgericht om deze technologieën in Vietnam te distribueren. Omdat veel telers Fresh Studio kennen en vertrouwen, blijft ons team dat zich richt op technologieën werken onder het merk Fresh Studio. We hebben momenteel een groot assortiment aan oplossingen die we aan onze klanten kunnen introduceren, variërend van zaden, kasfolie, substraten, irrigatie, tot alles wat een teler nodig heeft om voor zijn gewas te zorgen."

Fresh Studio is in de afgelopen drie jaar sterk gegroeid. Hun kracht komt voort uit hun positie, waardoor ze een product op de markt kunnen testen om feedback te ontvangen. Het bedrijf kan in gesprek gaan met de teler en laten zien welke, of hoe, producten voor hen voordelig zijn. De Vietnamese markt is zeer concurrerend. Dit is een uitdaging voor veel bedrijven en Fresh Studio kan spelers helpen de juiste partners op de markt te vinden.

Lokale consumptie
Vietnam heeft het potentieel om een groot tuinbouwexportland te worden. Op dit moment is de binnenlandse consumptie sterk en groeiend. De jonge Vietnamese bevolking is zich steeds meer bewust van het milieu, de gevolgen van klimaatverandering en de risico's van milieuvervuiling. Consumenten in Vietnam zijn in toenemende mate kritisch en betrokken. Jongeren organiseren strand- en stadsschoonmaakacties, waarbij ze zich richten op het opruimen van plastic. Dit weerspiegelt ook de vraag naar de consumptie en levering van verse producten. Er is een groeiende vraag naar veilige producten in Vietnam en de rest van de wereld en veel telers passen duurzame tuinbouwpraktijken toe om aan deze vraag te voldoen. Dit omvat het gebruik van natuurlijke meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, gewaswisseling en geïntegreerde bestrijding van plagen.

Daarnaast is er meer aandacht voor voedselveiligheid. De laatste jaren zijn er in Vietnam verschillende voedselveiligheidsschandalen geweest, waardoor men zich meer bewust is geworden van het belang van veilig en gezond voedsel. Als gevolg daarvan is er een toenemende nadruk op voedselveiligheid en kwaliteitscontroles in de tuinbouwsector.

"Met onze diensten en technologieën streven we ernaar de voedselproductie duurzamer en veiliger te maken en tegelijkertijd het inkomen van de telers te verhogen," besluit René vol vertrouwen.

Voor meer informatie:
René van Rensen
Fresh Studio
14, Ba Thanh Tu street, Ward 3,
Da Lat city, Lam Dong province, Vietnam
info@freshstudio.vn 
www.freshstudio.vn 

Publicatiedatum: