Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Derde investering in dimbare LED-belichting voor Duitse teler

Vitarom Neurath GbR, een van de grootste tomaten- en paprikatelers in Duitsland, kampt met dezelfde uitdagingen als glastuinbouwbedrijven en vertical farms elders in Europa: torenhoge energieprijzen. Vitarom werd tien jaar geleden opgericht, toen de vier aandeelhouders van het bedrijf de handen in elkaar sloegen, met de ambitie om jaarrond verse lokale producten aan Duitse klanten te leveren.

Om een continue levering te garanderen en de energiekosten onder controle te houden, koos Vitarom voor LED-lampen, ontworpen en geproduceerd door Food Autonomy. Deze zijn energiezuinig, en kunnen ook draadloos allemaal gedimd worden dankzij het multichannel control system. Recent investeerde de teler voor de derde keer in LED-lampen.

De overstap naar LED-armaturen was een strategische beslissing om het bedrijf een concurrentievoordeel te geven, aangezien de energieprijzen in Duitsland doorgaans hoger zijn dan in de aangrenzende Benelux-landen. In de eerste fase van het project installeerde Vitarom in 2020 meer dan 14.000 Linear Toplight LED-armaturen. De lampen leverden de verwachte resultaten op en de eigenaren besloten om op Food Autonomy te blijven vertrouwen voor een tweede levering van armaturen met meer ontwikkelde functies.

Dimmen voor kostenefficiëntie
Voortbouwend op het succes van de eerste fase van het project kocht Vitarom in 2021 ruim 3.300 Double Toplight armaturen, die uitgerust zijn met draadloos dimmen. "De reden dat we voor Food Autonomy hebben gekozen, is dat we een betrouwbare en flexibele partner nodig hadden die zich aanpast aan onze behoeften", zegt Jana Knodt.

Vitarom vatte deze winter een derde fase aan met de installatie van meer dan 6.000 dubbele Toplights die draadloos gedimd kunnen worden. "De dimfunctie helpt om onze energierekening te verlagen, aangezien we het witte licht, dat het meeste energie verbruikt, kunnen dimmen", zegt Jana Knodt, managementassistent bij Vitarom. 

Hogere mate van flexibiliteit
De dimfunctie is belangrijk, omdat het flexibiliteit biedt. Gebruikers kunnen hun lichtgebruik aanpassen aan de daglichtomstandigheden. "Bij het oogsten in de ochtend is het roze licht niet alleen irriterend voor de ogen, maar maakt het ook dat rode tomaten er geel uitzien. Het menselijk oog heeft het witte licht nodig. We zetten het witte licht alleen aan tot het buiten licht wordt. Zo maken we op een efficiëntere manier gebruik van het licht", legt Jana Knodt uit. 

Verhoogde efficiëntie en lichtuniformiteit
Dimmen levert besparingen op door een betere efficiëntie. "Wanneer een lamp wordt gedimd tot 50%, gaat het rendement omhoog van 3,4 naar 3,8. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de conventionele methode om 50% van de lampen uit te schakelen in een dambordopstelling. Bovendien stelt het de telers in staat om de lichtuniformiteit te behouden, wat niet het geval is wanneer slechts de helft van de lampen wordt gebruikt in een dambordopstelling."

De oplossing maakt het volgens Food Autonomy ook mogelijk om een 'onbeperkt aantal groepen op te zetten, die onafhankelijk kunnen worden bestuurd'. Ook kunnen nieuwe belichtingsinstallaties worden toegevoegd aan het bestaande controlenetwerk. 

"De energieprijzen in Duitsland waren doorslaggevend bij de keuze voor het type armaturen dat bij Food Autonomy besteld werd. Belichting is een strategische beslissing en de kostenkant ervan is een belangrijke factor. De armaturen van Food Autonomy helpen ons om energiebesparingen te maximaliseren en geven ons de flexibiliteit om alleen het licht te gebruiken dat de plant nodig heeft", aldus Jana Knodt.

Voor meer informatie:  
Food Autonomy
www.foodautonomy.org 
[email protected] 

Publicatiedatum: