VBT-cijfers week 11

Tomatenprijs terug op 2022-niveau, aardbeienprijs zakt door vijfjarig gemiddelde heen

De tomatenprijs is afgelopen week een stukje verder gezakt, waardoor de middenprijzen over week 11 bij de VBT uitkomen op 2022-niveaus. De middenprijzen voor komkommer en paprika liggen daar nog wel boven.

Ook voor tomaat geldt dat het nog altijd hoge prijzen zijn bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. Met gemiddeld 2,57 euro voor een kilo trostomaten en 2,40 voor een kilo losse tomaten lagen de prijzen afgelopen week nog altijd ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Dat geldt ook voor de kosten, maar nog meer dan voor de prijzen geldt dat die kosten per teler anders liggen, afhankelijk van onder meer gascontract bijvoorbeeld.

De gemiddelde stuksprijs voor komkommer kwam afgelopen week uit op 54 eurocent. De middenprijs voor biologische komkommers daalt ook. De stuksprijs kwam hier in week 11 uit op afgerond 84 eurocent.

Uit de paprikakassen kommen vooral nog groene paprika's. De middenprijs zakte hier afgelopen week van 2,10 euro in week 10 naar 1,99 euro in week 11. 

Uit de kas komen verder onder meer serrebloemkolen (goed voor net iets meer dan 1 euro per stuk), kropsla (63 eurocent per stuk) en allerlei slasoorten. De middenprijs voor serrebloemkool, kropsla en ook lollo rossa zakte afgelopen week. Voor groene en rode eikenbladsla en lollo bionda steeg de middenprijs.

In een marktupdate vanuit belangenbehartiger Boerenbond (voor leden beschikbaar achter een inlog) wordt gesproken van 'te lage' prijzen voor serre-asperges. Afgelopen week klom de middenprijs wel iet op, maar met het oog op gestegen kosten is het prijsverschil met het vijfjarig gemiddelde beperkt.

De middenprijs voor aardbeien is hard gezakt de afgelopen weken, en vorige week zelfs tot onder het vijfjarig gemiddelde gezakt.

Bekijk hier alle prijsgrafieken op de pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. De middenprijzen van groenten voor week 11 zijn hier te bekijken. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.