Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Preventieve inzet fungicide antwoord op meer schimmels binnen en buiten de kas

Door de energieproblematiek in de glastuinbouw wordt er over het algemeen met minder energie geteeld. Dit heeft onder andere invloed op het kasklimaat, waarin de luchtvochtigheid kan stijgen en er schimmelziektes op de loer liggen. Ook buiten de kas, als gevolg van een zachte winter. 

Beide factoren kunnen voor onder andere een hogere infectiedruk van Pythium spp. en Phytophthora spp. zorgen, waarschuwt UPL Benelux, producent van gewasbeschermingsmiddelen. Met Proplant, een systemisch fungicide voor de bestrijding van deze schimmels (oömyceten), heeft het bedrijf een oplossing. Het product stimuleert ook de wortelontwikkeling van jonge groenteplanten voor een betere start van het groeiseizoen.

Het huidige middelenpakket in glasgroenten tegen oömyceten (Phytophthora spp., Pythium spp. en valse meeldauw) is niet breed. Een van de toegelaten middelen is Proplant. Het middel werkt preventief, curatief en anti-sporulerend. De werkzame stof propamocarb (722 g/L) wordt opgenomen via het blad en via de wortels van de plant. Propamocarb is een lipiden-syntheseremmer en verstoort de vorming van schimmelcelwanden door de synthese van fosfolipiden en vetzuren te verstoren. Een druppel- of aangietbehandeling heeft een preventief en curatief effectief op Pythium spp. en Phytophthora spp.

Proplant is volgens UPL effectief in verschillende stadia van de ontwikkelingscyclus van de schimmel: mycelliumgroei, sporuleren en kieming van de sporen.

Proplant bevordert ook de wortelgroei
Proplant fungeert niet alleen als fungicide, maar bevordert ook de groei van de wortels. Het kan daarom worden ingezet om de plant door een moeilijke periode heen te helpen. Bijvoorbeeld bij het aanplanten, stekken, oppotten en verspenen van de plant of bij een zware vruchtdracht.

Uit onderzoek, uitgevoerd door Vertify, is dit effect terug te zien in plantontwikkeling en plantlengte onder stressvolle omstandigheden, in dit geval een Pythium infectie (zie onderstaande grafiek). In dit onderzoek zijn komkommerplanten met Pythium geïnoculeerd, waarna een eerste toepassing is gedaan met Proplant en een referentie product. De toepassingen zijn na 1 week herhaald. Na de behandelingen wordt een betere plantlengte gemeten. Dit laat volgens de producent van gewasbeschermingsmiddelen zien dat door inzet van Proplant de plant beter stressvolle situaties kan verdragen. UPL claimt dat het preventief inzetten van Proplant zorgt voor een snellere, uniformere en krachtigere ontwikkeling van planten.

Voor meer informatie:
UPL
Claudius Prinsenlaan 144 a,
Blok A,
4818 CP Breda
+31 (0)85 071 23 00
[email protected]
www.upl-ltd.com/nl 

Publicatiedatum: