Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouwgebied Het Grootslag speelt Champions League met Gebiedsvisie Energie

Glastuinbouwgebied Het Grootslag in de gemeente Medemblik is zijn tijd vooruit. Als eerste glastuinbouwgebied in Nederland heeft het nu al de klimaatdoelen voor 2030 behaald. Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik prijst vooral de ondernemers: “Zij spelen in de Champions League van de glastuinbouw.”

Het staat allemaal in de ‘gebiedsvisie energie’, die is opgesteld door ECW Energy en Greenport Noord-Holland Noord. Waarom Het Grootslag zo’n grote voorsprong heeft op het gebied van duurzaamheid? Het glastuinbouwgebied is aangesloten op een warmtenet dat haar warmte diep uit de aarde haalt. Puur natuur dus. Daarnaast maakt het gebruik van een biomassa-installatie. Deze mix zorgt ervoor dat nu meer dan 50% van de energievraag duurzaam wordt ingevuld.

Echt verrast
Ilse Zaal, gedeputeerde economie van provincie Noord-Holland, overhandigde op 13 maart de gebiedsvisie aan wethouder Harry Nederpelt. Zij feliciteerde hem met de uitkomsten. “Pas toen ik gedeputeerde werd, ben ik gaan ontdekken hoe vernieuwend en ondernemend de glastuinbouwsector in Noord-Holland is. Ik was echt verrast.”

Een tussenstap
Harry Nederpelt legde de eer vooral bij de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, ECW Energy en Greenport Noord-Holland Noord. “Als iedereen zijn nek een beetje uitsteekt, kun je samen ver komen.” De klimaatdoelen in 2030 zijn een tussenstap. De blik richt zich nu op 2040. Dan moet Het Grootslag klimaatneutraal zijn en geheel geen CO2 meer uitstoten. “We willen daarvoor nog meer aardwarmte gaan winnen. En ook de stroomvoorziening gaan we verder verduurzamen”, zei ECW directeur Robert Kielstra tot besluit.

Bron: NHN

Publicatiedatum: