Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frambozenvolumes houden stand

Minder aardbeien in Marokko door kou

Na een vertraging van de Marokkaanse zachtfruitexport eind 2022, als gevolg van inflatie in Europa die het consumentengedrag verstoorde, bracht een koudegolf in Marokko begin 2023 opnieuw een klap toe aan de telers.

"Begin 2023 zijn de prijzen verbeterd," zegt Bennai Amine, voorzitter van de Marokkaanse vereniging van zachtfruittelers. "Maar door de koudegolf, die Marokko in januari en februari trof, zien we de aardbeienoogst krimpen met 30%, van 14.500 ton eind februari vorig jaar naar 10.000 ton dit jaar."

Frambozen redden evenwel het seizoen. "Eind 2022 waren de prijzen ontoereikend, maar nu zijn ze verbeterd. Ook de exportvolumes zijn met 24% gestegen tot een totaal van 34.400 ton eind februari." Deze stijging is, ondanks de koudegolf, te danken aan de uitbreiding van het areaal, dat volgens Bennani een sprong heeft gemaakt van 800 naar 1.000 hectare.

"De teeltcyclus van frambozen eindigt binnenkort in maart-april. We hopen dat de prijzen op het huidige niveau blijven om het seizoen te redden", voegt Bennani toe. "De prijzen zijn eind 2022 gedaald tot
€ 2,25, wat de teeltkosten niet dekt."

Marokkaanse telers hebben stevige concurrentie van Egyptische ingevroren aardbeien, die tegen onverslaanbare prijzen naar Europa worden geëxporteerd. "De prijs die vriesbedrijven ons bieden is € 0,45 per kilo. Dat is niet haalbaar voor ons. De Egyptische teelt profiteert van lage teeltkosten en monopoliseert alle markten."

Voor meer informatie:
Bennani Amine
Marokkaanse Vereniging van Zachtfruittelers
Tel: +212 661243424 
[email protected]

Publicatiedatum: