Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe Biota Nutri met organische meststoffen de tuinbouw wil verduurzamen

Biota Nutri maakt biologische meststoffen die geschikt zijn voor de moderne teelt. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat circulair en 100% duurzaam telen voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Een perfect voorbeeld van een bedrijf dat past bij de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’, aldus de organisatie. “We willen graag een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de tuinbouw,” zegt oprichter Peter Klein in onderstaand verhaal namens de Tuinbouw Ondernemersprijs.

Peter heeft een oorsprong in de tuinbouw. “Ik heb rozen en tulpen geteeld,” vertelt hij, “en ben ook bedrijfsleider geweest in de groenteteelt. Daarna ben ik bij Horticoop aan de slag gegaan op de meststoffentak. Daar leer je de markt van mest- en voedingsstoffen heel goed kennen. Ik ben bij Horticoop op zoek gegaan naar organische meststoffen, omdat ik overtuigd was dat organisch uiteindelijk de enige license to produce zou worden.”

Toegevoegde waarde
Vijfenhalfjaar geleden richtte Peter het bedrijf Biota Nutri op en kon hij de verworven kennis toepassen in zijn eigen bedrijf. “Biota staat voor leven, nutri voor voeding, dus in de naam komen mijn interesses binnen de teelt samen,” legt Peter uit. “Ik wilde eigenlijk twee dingen. Ten eerste miste ik de toegevoegde waarde die bij minerale meststoffen wel geleverd kan worden. De prijs was vooral bepalend. Dat kon anders, dacht ik. Daarnaast was ik ervan overtuigd geraakt dat organische meststoffen minimaal zo goed konden zijn als synthetische meststoffen, zonder verlies van productie voor de teler.”

Andersom redeneren
Met die twee overtuigingen ging Peter aan de slag. Inmiddels is Biota Nutri een succesvolle start-up fase voorbij en groeit het bedrijf nu door als scale up. “Wat wij anders doen, is dat wij andersom redeneren,” legt Peter het productieproces uit. “Normaal kijkt men bij organische meststoffen naar de reststromen en welke voedingsstoffen daarvan gemaakt kunnen worden. Wij kijken naar wat de plant nodig heeft aan voedingsstoffen en gaan daar de organische reststromen bij zoeken. Bovendien blijven we zo dicht mogelijk bij het gedrag en de systemen van de kweker, zodat het wisselen van synthetische naar organische meststoffen zo makkelijk mogelijk gaat.”

Zelf produceren
Het assortiment van Biota Nutri is inmiddels gegroeid van vier naar twintig producten, waarbij het bedrijf in Roelofarendsveen zelf tachtig procent van de productie voor haar rekening neemt en de laatste twintig procent op contractbasis laat produceren. “Het doel is om de productie volledig zelf te doen. We begonnen ooit volledig vanuit de handel om zo volume te maken en te bewijzen dat onze visie werkt in de praktijk. Uiteindelijk zijn we steeds meer zelf gaan produceren. Als producent heb je meer controle, daar komt het op neer.”

Biota Nutri is het succes van het volgen van een eigen visie, door te kijken naar de trends en kansen binnen de markt van meststoffen. “Ik moest af en toe flink uit mijn comfortzone stappen,” aldus Peter. “Maar ik geloof dat onze producten een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de tuinbouw, en daar is het ons uiteindelijk om te doen.”

Bron: Tuinbouw Ondernemersprijs

Publicatiedatum: