"Met de productie, verwerking, distributie en consumptie van voedsel gaan vaak (negatieve) maatschappelijke effecten gepaard op milieugebied, sociaal vlak en op vlak van de menselijke gezondheid die niet in de marktprijs worden meegenomen", legt Willy Baltussen (WUR) in een lezing uit, zo schrijft VILT. “Beslissingen over voedsel, gemaakt door deelnemers in de voedselketen zoals producenten, overheid, consumenten worden daarom niet beïnvloed. True cost accounting, ofwel TCA is een methode om de verschillende maatschappelijke effecten die samengaan met het produceren en consumeren van voedsel inzichtelijk en transparant te maken." Willy ging op uitnodiging van de Vlaamse Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij in op eerlijke en echte prijzen. Lees hier meer.
Gerelateerde artikelen → Zie meer
-
"Beperkte aanvoer Spaanse komkommers zorgt voor ongekend hoge prijzen"
-
Azerbeidzjan verhoogt tomatenexport met 21,9% in 2025
-
Franse kluitsla op water verovert supermarkt met langere houdbaarheid
-
Witte en roze aardbeien winnen terrein naast rode rassen
-
Georgië importeert in tien maanden ruim 21.000 ton tomaten
-
Marokko breidt groei paprika-export verder uit
-
"Late, maar goede start Canarisch tomatenseizoen"
-
"Voorkeur voor rendement bij retail in de winter zet lokale belichte tomatenmarkt onder druk"
-
Totale Europese AGF-productie bedraagt 63,5 miljoen ton in 2024
-
"Opvallende vraag naar gember- en kurkumaplanten nu teelt beter haalbaar blijkt"