Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse en geïmporteerde tomaten op MRL's onderzocht

In 2022 werden er in totaal dertig monsters van tomaten op residuen van gewasbeschermingsmiddelen onderzocht. In zevenentwintig monsters waren residuen aantoonbaar, drie monsters waren vrij van residuen. Overschrijdingen van het maximumgehalte en ongeoorloofd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen werden niet geconstateerd.

In het Voedsel- en Veterinair Instituut Oldenburg van het LAVES werden in 2022 in totaal dertig tomatenmonsters op residuen van gewasbeschermingsmiddelen onderzocht. De meeste monsters werden in het derde kwartaal van 2022 genomen, waardoor er een onevenredig groot aantal tomatenmonsters uit Duitse teelt werd onderzocht. Zo kwamen zeventien monsters uit Duitsland, acht monsters uit Nederland, vier monsters uit Spanje en één monster kwam uit België.

Van de in totaal dertig monsters waren twee biologische monsters afkomstig uit Duitse teelt en één biologisch monster was afkomstig uit Spaanse teelt. Zoals bovenstaande afbeelding samenvat, werden in drie tomatenmonsters (10%) uit Duitse teelt geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen aangetoond. In alle overige zevenentwintig monsters (90%) konden wel residuen worden aangetoond.

Er werden geen maximumgehaltes overschrijdingen aangetroffen en in de tomatenmonsters uit Duitse teelt werd ook geen ongeoorloofd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geconstateerd.

Bovenstaande afbeelding toont het aantal aangetoonde residuen per monster. In zestien monsters (53%) werden meervoudige residuen, dat wil zeggen meer dan één werkzame stof per monster, vastgesteld. In elf monsters, en daarmee dus het vaakst, werd er slechts één werkzame stof in de monsters aangetoond. Daarvan kwamen negen monsters uit Duitse teelt. Met zes verschillende residuen had één monster uit Spaanse teelt het grootste aantal meervoudige residuen. Duitse tomaten kwamen met maximaal twee werkzame stoffen beter uit de test dan de Spaanse en Nederlandse tomaten. De Nederlandse tomatenmonsters bevatten maximaal vier en de Spaanse maximaal zes verschillende residuen van gewasbeschermingsmiddelen.

Onderstaande afbeelding toont het spectrum van de werkzame stoffen die in de monsters zijn aangetroffen. In zevenentwintig tomatenmonsters waren achttien verschillende werkzame stoffen aantoonbaar. In vierentwintig monsters, en daarmee verreweg het vaakst, werd bromide in de monsters vastgesteld, ook in drie biologische monsters. In negen monsters was bromide als enig residu aanwezig. Bromide kan voorkomen als residu van broomhoudende fumiganten die worden gebruikt voor de ontsmetting van kassen, maar het kan ook van nature voorkomen in de bodem van bepaalde teeltregio's. Puur analytisch kan de oorsprong van de bromideresiduen in de monsters niet worden bepaald, stellen de onderzoekers.

Geen overschrijding van maximumgehaltes en geen ongeoorloofd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij Duitse tomaten
In tegenstelling tot in de jaren 2021 en 2019 werden de monsters van 2022 ook geanalyseerd op bromide. De bromidedetecties resulteerden in een hoger aantal monsters met residuen dan in de twee voorgaande jaren, toen deze parameter niet in het testspectrum voorkwam. Zonder rekening te houden met bromide werden in 60 procent van de monsters van 2022 residuen van gewasbeschermingsmiddelen aangetoond. Overschrijdingen van de maximumgehaltes en ongeoorloofd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in monsters uit Duitse teelt werden in 2022 niet geregistreerd.

Bron en foto's: LAVES

Publicatiedatum: