Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: "Koppeling gas- en stroomprijs EU blijft"

Donderdagochtend schuurde de TTF-korte termijn gasprijs tegen de grens van 40 euro per megawattuur aan. Tot diep in het najaar van 2023 liggen de prijzen in de range van 40 euro. Daarna liggen de prijzen dichter bij de 50 euro. Nog altijd relatief 'lage' gasprijzen voor crisisbegrippen, maar ook ruim twee keer zo hoog als voor de 'crisis'. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor een aprilcontract sloot woensdag af op 42,30 euro per megawattuur. Donderdagochtend bewoog de gasprijs zich rond de 41 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Wekelijks geeft ook energieleverancier Vattenfall een energie-update uit. Daarin wijst men er onder meer op dat het kantelpunt waarop het voor een LNG-tanker lucratiever wordt om naar Azië te varen, momenteel rond de 30 €/MWh ligt. Hierdoor is de LNG-aanvoer naar Europa op dit moment nog stabiel. 

Stakingen in Frankrijk in de energiesector lieten de prijzen dinsdag iets oplopen, maar over het algemeen is er sprake van relatief rustige omstandigheden en energieprijzen zonder grote pieken en dalen


Bekijk hier de hele Vattenfall-update. 

Brussel ziet af van loskoppelen gas- en stroomprijs op Europese markt. Dat meldt het Financieele Dagblad, dat een gelekt EU-document inzag met een voorstel dat op 16 maart gepresenteerd zal worden. Nederland is tegen grote ingrepen en diende recent haar visie in bij een openbare EU-consultatie (ook verschenen in de crisisupdate van dinsdag 7 maart).

Nederland pleit in het kader van Europese hervormingsplannen voor de Europese elektriciteitsmarkt voor het waarborgen van voldoende flexibiliteit. De opwek moet groener, maar in die transitie mogen de sociaalmaatschappelijke kosten niet te hoog worden en ook mag de transitie niet ten koste gaan van flexibiliteit, die dan weer belangrijk is voor stabiele leveringen.

Nederland wijst erop dat meer opwek uit wind, zon, kernenergie en waterkracht ook 'hogere niveaus' van prijsvolatiliteit met zich meebrengt, hogere niveaus in vergelijking met voor de crisis. Nederland wil de consument beter beschermen. "Consumenten moeten vrij zijn om het niveau van blootstelling aan volatiliteit te kiezen dat past bij hun voorkeuren, wat de beschikbaarheid van verschillende soorten contracten vereist." Ook moeten consumenten afgeschermd worden van de prijsrisico's op de groothandelsmarkt. 

En dat zouden consumenten moeten zijn, afgeschermd van prijsrisico's op de groothandelsmarkt door te eisen dat elektriciteitsleveranciers adequaat worden afgedekt. Bovendien kan Nederland elke maatregel steunen die bijdraagt aan lagere elektriciteitsprijzen voor consumenten, terwijl het ook bijdraagt aan de overgang naar een koolstofvrij systeem. 

De reactie van het ministerie van EZK namens Nederland op de publieke consultatie van de Europese Commissie (EC) over de hervorming van de elektriciteitsmarkt binnen de Europese Unie (EU) is hier in te zien

De Europese Centrale Bank (ECB), die zich in principe alleen met prijsstabiliteit bezig moet houden, heeft een geitenpaadje gevonden om klimaatbeleid te voeren. Dat schrijft BNR. "De Fed, de Amerikaanse centrale bank en tegenhanger van de ECB, doet dat uitdrukkelijk niet, omdat het een politiek gevoelig thema is."

Er zijn voor dertig Nederlandse regio’s Regionale Energiestrategieën opgesteld met als ambitie in 2030 minimaal 35 TWh aan duurzame opwek op land te realiseren. De netbeheerders hebben voor deze RES-regio’s opnieuw de impact op de infrastructuur van de regionale ambities doorgerekend. Niet alle plannen kunnen in één keer uitgevoerd.

Netbeheerder Liander vraagt haar grootzakelijke klanten ook dit jaar om een schatting te geven van het vermogen dat zij in de komende 10 jaar nodig hebben. Het gaat daarbij zowel om het verbruik van elektriciteit als het terugleveren van bijvoorbeeld wind- of zonnestroom. De prognoses helpen Liander om het elektriciteitsnet zo goed mogelijk in te richten voor de toekomst.