Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

144.000 kroppen sla per jaar op 300 m² met aquaponics

Graziano Parrinello en David Giuseppe, respectievelijk een Italiaanse ingenieur en een professor, hebben een aquaponics-systeem ontwikkeld. "Het systeem biedt dezelfde productiviteit als de reeds bestaande verticale farms, maar zonder de hoge energiekosten die voortvloeien uit de belichting." 

"Onze module heeft een productiecapaciteit van 144.000 kroppen per jaar op 300 m². De 480 groenten per m2/jaar hebben gemiddeld slechts honderd liter water per dag nodig en ze groeien met de energie die geleverd wordt door 2 kw zonnepanelen. We telen bladgroenten die ruimschoots boven de 250 gram per stuk uitkomen. Jaarlijks komt het neer op 35.000 kilogram, ruim 120 kg product per m2/jaar", leggen de twee experts uit. 

Het gaat om een vertical farm met aquaponic-technologie. De "chemische motor" van het hele apparaat is een viskwekerij van slechts 10.000 liter, waar meer dan 600 kg forelbaars wordt gekweekt.

"Uit het water van de viskwekerij halen we de voedingsstoffen die we nodig hebben om de ruim 35.000 kg bladgroenten per jaar te telen, zoals sla, witlof, spinazie en nog veel meer. We hebben een prototype dat al meer dan drie jaar gefaseerd functioneert en waarmee we blijven experimenteren met verschillende gewassen. Tot nu toe hebben we de producten slechts gedeeltelijk op de markt gebracht. Meestal hebben we ze gedoneerd, aangezien we in feite een vereniging zijn. Voor de volgende stap rekenen we op de bijdrage van investeerders die geïnteresseerd zijn in ons octrooi. We zijn ook van plan om een echte startup te worden ten dienste van bedrijven, waaraan we turnkey vertical farming systemen leveren."

Waarom zou iemand in jullie project investeren? 
"Het antwoord is simpel: naast de reeds beschreven kenmerken heeft ons gesloten teeltsysteem met klimaatbeheersingssysteem een kostprijs van ongeveer € 1.000 per m2, wat een complete kas van bijvoorbeeld 300 m2 op een kostprijs van € 300.000 brengt met een terugverdientijd van slechts 2,5 jaar. In werkelijkheid richten we ons niet in de eerste plaats op het verkopen van systemen, maar op het zoeken van partners om een groot technologiediffusie- en distributieproject te ontwikkelen. De idee is namelijk om samen te werken met grote bedrijven in de agrovoedingssector om met onze aquaponic-technologie een hele reeks vruchtgroenten te telen om vervolgens onder één merk op de markt te brengen." 

Voer voor vissen
Er wordt ook gedacht aan een steeds completere systeemautonomie. "We denken aan het sluiten van de volledige teeltcyclus met de kweek van insecten op basis van het afval van de groenteteelt. De insecten worden dan het voer voor de vissen. In de praktijk zijn vandaag de dag de technische vaardigheden aanwezig om te komen tot een gesloten teeltsysteem dat volledig onafhankelijk is van externe factoren met een zeer laag energie- en waterverbruik."

Graziano Parrinello en David Giuseppe

Benodigd personeel
"Door het hoge technologische gehalte van het systeem is er slechts één persoon nodig die moet zorgen voor het aanplanten en oogsten van de gewassen. Voor de rest is het systeem volledig autonoom. Het is ontworpen met een drievoudig redundantieniveau en kan op afstand worden beheerd. Op het vlak van ecologische duurzaamheid impliceert aquaponics het gelijktijdig produceren van dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten en het volledig weren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, aangezien dit het biodynamische evenwicht zou verwoesten."

De bladgroenten worden ook met kluit geleverd, d.w.z. groenten waarvan het wortelstelsel nog intact is en dagenlang houdbaar zijn. "Er is geen koelketen nodig, wat de milieu-impact verder verkleint, maar ook de voedselverspilling vermindert."

"De technologie is niet alleen duurzaam, ze is ook echt productief", besluiten Parrinello en David. "We zijn uitgegaan van de idee om het systeem een zo democratisch mogelijk gedaante te geven. We hebben steeds kleine teeltsystemen verspreid over de hele wereld in ons achterhoofd gehouden: micro-familiebedrijven die in staat zijn om de productiviteit van een groot bedrijf te leveren. De kwaliteit van producten uit aquaponics wordt door de FAO overigens als gelijkwaardig of zelfs superieur beschouwd aan die van biologische producten."

Voor meer informatie:
Graziano Parrinello
Tel: +39 3804908927 (Italië)
ing.grazianoparrinello@gmail.com

Publicatiedatum: