Australische fonds koopt 20 ha kas en groeit naar 74 ha

Centuria heeft namens haar niet-beursgenoteerde pure-play, Centuria Agriculture Fund (CAF), een kas voor tomaten van 20 hectare in Guyra NSW verworven van een beleggingskantoor in familiebezit. Een dochterbedrijf van Costa Group gaat in de kas telen.

De transactie is de derde kasaankoop van CAF buiten de markt om, waarmee de totale omvang van de beheerde kassen uitkomt op ca. 74 ha onder glas, ter waarde van € 307 miljoen met een WALE van meer dan 18 jaar, waarmee Centuria de grootste grootschalige kasverhuurder van Australië wordt.

Door de overname stijgt Centuria's totale agrarische vermogen onder beheer naar € 475 miljoen.

Jason Huljich, directeur van Centuria: "Centuria heeft de intentie uitgesproken om haar platform strategisch te laten groeien in alternatieve vastgoedsectoren, waaronder de tuinbouw. Wij geloven dat de aanhoudende belangstelling van beleggers voor agrarisch vastgoed zal worden gestimuleerd door een sterke vraag. Centuria zal dan ook blijven zoeken naar kwalitatief hoogwaardige objecten die worden verhuurd aan gerenommeerde exploitanten, met een sterke reputatie op het gebied van duurzaamheid in sectoren die veel inkomsten genereren, zoals de beschermde teelt. We hebben een gezonde acquisitiepijplijn ontwikkeld van activa die passen bij het CAF-beleggingsprofiel en verwachten dat het totale tuinbouw-AUM in 2023 meer dan 600 miljoen dollar (375,7 mln euro) zal bedragen en in 2024 snel zal blijven groeien."

Huurder
De huidige huurder, Tomato Exchange, is een nieuwe, verlengde huurovereenkomst aangegaan met een looptijd van 15 jaar, op basis van een triple-net lease met CPI-gerelateerde huurherzieningen. Naast de kas van 20 ha omvat het object een kwekerij van 1 ha, een dam van 65 megaliter, verpakkings- en distributieloodsen en koelruimten.

Tomato Exchange produceert jaarlijks 12.800 ton tomaten en is een volledige dochteronderneming van de op de ASX genoteerde Costa Group, de grootste teler, verpakker en verkoper van groenten en vers fruit in Australië. Het moederbedrijf heeft langdurige relaties met belangrijke blue-chip retailers in Australië, waaronder Coles, Woolworths, Aldi, Costco en Harris Farms.

Andrew Tout, Centuria's head of agriculture: "In iets meer dan zes maanden tijd heeft CAF drie hoogwaardige, off-market kassen verworven met een waarde van meer dan 323 mln dollar (202 mln euro). In de afgelopen jaren hebben de pandemie en andere klimatologische en geopolitieke gebeurtenissen het belang van voedselzekerheid en toegang tot niet-discretionaire verse producten benadrukt.

"Australië staat ook bekend als een 'schone en groene' producent van hoogwaardige tuinbouwproducten en de vraag naar in Australië geteelde AGF-producten en andere producten zal de komende tien jaar naar verwachting aanzienlijk toenemen, onder invloed van de groeiende middenklasse en de inkomensgroei op zowel de lokale als de buitenlandse markten."

Guyra ligt 40 km ten noorden van Armidale bovenaan de Northern Tablelands van NSW in de regio New England. Het gebied biedt een uniek microklimaat met veel zonlicht in de winter en koele zomers.

Voor meer informatie:
Centuria
centuria.com.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.