Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hommel doet 's nachts goed werk, ondanks aangepaste belichting met LED

In het teeltseizoen 2022-2023 wordt doorgepakt op de resultaten uit het vorige teeltonderzoek ‘Tomaat fossielvrij met LED’. Dat deelt Stijn Jochems van Delphy op Kas als Energiebron.

Een van de doelstellingen dit jaar is om een zo efficiënt mogelijke belichtingsstrategie te gebruiken, voor zowel de portemonnee als het gewas. Niet alleen door de intensiteit te dimmen op elektraprijs en instraling, maar ook door het aanpassen van belichtingstijden en meer te belichten in de goedkopere uren.

In tegenstelling tot voorgaande onderzoeken is in de winter namelijk een belichtingsperiode aangehouden van 22:00 tot 16:00 uur, een vroegere start (nu de dagen weer langer worden is de strategie aangepast naar 18 uur voor zon-onder). Daarmee wordt in de relatief goedkopere nachturen meer belicht, ten koste van de uren aan het eind van de middag die doorgaans duurder zijn. Het gevolg hiervan is dat de meeste bestuiving in de belichte nacht moet plaatsvinden. Op het moment dat de zon namelijk begint te schijnen, beginnen de bloemen al te sluiten. De periode waarin de hommels onder zonlicht kunnen bestuiven - en waarbij de bloemen open staan - is met deze strategie van belichten dus kort.

Hommels actiever
Uit het onderzoek van vorig jaar werd duidelijk dat het spectrum een grote invloed had op de activiteit van de hommels. Onder het ‘daglicht’ spectrum (een hoge verhouding blauw en groen licht) waren de hommels namelijk veel actiever. De gestelde hypothese is dus dat voldoende bevlieging in de belichte nacht mogelijk is, mits het juiste spectrum wordt gebruikt. In de huidige proef worden twee spectra met elkaar vergeleken. Een breder spectrum (een hoger aandeel blauw en groen licht, 3.25µmol/J), en een standaard 90R;5B;5G spectrum (3.5µmol/J). 

Op Kas als Energiebron deelt Stijn de bevindingen. 

 

Publicatiedatum: