Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Batterij als reserveopslag voor elektriciteit, eerste agrariërs gestart

Energie- en dataspecialist Edmij gaat opslagprojecten met iwell realiseren. Iwell levert batterijen die fungeren als reserveopslag voor energiehandel. Dit resulteert in een effectiever gebruik van opgewekte zonne-energie en een beter evenwicht op het net, stellen beide partijen. Twee agrarische bedrijven bijten het spits af.


vlnr: Jeffrey Bartels (Edmij), Vincent Ruijter (iwell), Jens van den Brug (Edmij), Daan Barendregt 

Energiemanagement 
Allereerst biedt een batterij een reserveopslag en daarmee flexibiliteit en een stukje onafhankelijkheid. Verder kan het zijn dat zonnepanelen zoveel energie produceren dat de capaciteit van de kabels ontoereikend is. Of dat er een negatieve prijs voor elektriciteit optreedt. In beide gevallen wil je dan de levering van energie stopzetten en die duurzaam opslaan, zodat er minder verloren gaat. Stijgt de prijs naar een niveau waarop de klant wil verkopen, dan kan ook de in de batterij opgeslagen energie worden terug geleverd en verkocht.  

Onbalans-sturing 
Als er op dag x veel energieopwekking uit zon wordt verwacht maar het weer zit tegen, dan heb je op het Nederlandse elektriciteitsnet een tekort. Ook andersom heb je een probleem als er slecht weer en dus weinig aanbod wordt verwacht, maar het weer meevalt en het zo zonnig is dat er veel meer energie wordt geproduceerd. Met de Power Cube Modular-batterij draagt een klant bij aan evenwicht op het net en daarmee aan verduurzaming. 

Verbeterd rendement uit duurzame energie 
Twee agrarische ondernemingen, een pluimveehouderij en een melkveehouderij, hebben Power Cube Modular-batterijen laten installeren. Net als vele andere agrarische bedrijven hebben ook zij een groot aantal zonnepanelen op de daken, waarvan ze de energie niet altijd evengoed kwijt kunnen.

De Power Cube Modular-batterij slaat overcapaciteit op, wat het duurzame energiebeheer efficiënter maakt. Piet Ipema, melkveehouder: “Overdag is de prijs van energie laag, wat zorgt voor een negatieve opbrengst. We zochten naar een oplossing voor ons overschot en zijn uiteindelijk samen met Edmij bij de Power Cube Modular-batterij uitgekomen. Met een capaciteit van 125 kW/ 215 kWh verbetert deze batterij het rendement aanzienlijk.”  
 
One stop shop voor klanten 
Jeffrey Bartels, directeur van Edmij: “Deze twee plaatsingen fungeren als gezamenlijke pilot. Ik ben ervan overtuigd dat wij de pilot straks aan alle kanten positief zullen evalueren: voor de klanten en voor ons. Het is een nieuw hoofdstuk voor Edmij, waarin we kunnen voorzien in een steeds belangrijker wordend onderwerp in de energietransitie: energieopslag. Samen met iwell bieden wij nu een ‘one stop shop’, van analyse van de concrete situatie van de klant tot en met het installeren en managen van de batterij."  
 
Samen bijdragen aan de energietransitie 
Vincent Ruijter, commercieel directeur van iwell: “De projecten met Edmij zijn voor ons erg interessant omdat Edmij haar klanten rechtstreeks toegang geeft tot relevante stroommarkten. Het voelt heel goed om op deze manier samen bij te dragen aan de energietransitie.”  

Voor meer informatie:
Edmij 
Brugstraat 7
1191 AV Ouderkerk aan de Amstel
+(00)31 20 3449600
[email protected]
https://edmij.nl/ 

iwell
Pythagoraslaan 2
3584 BB Utrecht
085 – 130 3572
[email protected]
https://iwell.nl/ 

Publicatiedatum: