Nieuw armatuur: Drie spectra in één zonder vermogensverlies

Heliospectra (publ) breidt het productportfolio en het Mitra-platform uit met Mitra Flex, haar eerste draadloze, flexibele verrode lamp op de markt. Met de nieuwe oplossingen belooft de leverancier klanten 'drie spectra in één zonder vermogensverlies, waardoor het perfect is voor aanpasbare en toepassingsgerichte teelt, zoals lichtbehandelingen met verrood aan het einde van de dag of aan het einde van het teeltseizoen, of om het hele jaar door een gezond gewas te garanderen, ook in seizoenen met weinig licht.

Mitra Flex stelt telers in staat gerichte gewasstrategieën toe te passen met zijn flexibele verrood door drie spectra in één te combineren, PAR, PAR plus verrood en alleen verrood, zonder verlies van vermogen. Bovendien kunnen telers met de flexibele verroodoptie het verrood in- of uitschakelen afhankelijk van de gewassoort, het teeltstadium of een specifiek deel van de dag.

Om de Mitra Flex verder aan te passen aan elk gewas en elke groeifase, wordt deze geleverd met draadloos dimmen en kan deze worden aangesloten op Heliospectra's lichtregelsysteem helioCORE voor dynamische DLI-regeling, dimmen en het creëren van teeltzone-strategieën voor verschillende variëteiten of gebieden.

"De toepassingsgerichte aanpak van Mitra Flex ondersteunt onze missie om het potentieel van de natuur opnieuw te definiëren en de gewasprestaties en teelt te optimaliseren. Door dat te combineren met onze Smart-software en een robuust draadloos communicatieprotocol, kunnen telers niet alleen een snellere teelt en gezondere gewassen krijgen door het gebruik van verrood, maar ook aanzienlijke energiebesparingen realiseren door de lampen niet te gebruiken wanneer dat niet nodig is," zegt Bonny Heeren, CEO van Heliospectra.

Voordelen van verrood licht en toepassingsgericht telen
Verrood licht heeft bewezen gunstig te zijn voor een grote verscheidenheid aan gewassen. Het helpt de groei van plantenstengels te verlengen, waardoor planten sneller "oogstklare" hoogte bereiken. Met verrood licht in het lichtspectrum kan ook de bladgrootte toenemen, waardoor planten meer licht kunnen opvangen, wat indirect hun groei kan bevorderen. Bovendien speelt verrood licht een rol bij de bloei van sommige planten, waardoor het aantal bloemen toeneemt of het bloeiproces wordt versneld. Ten slotte helpt verrood bij een hoogwaardige en consistente teelt in seizoenen met weinig licht, zoals de winter.

"Hoeveel verrood licht en wanneer dat licht aan het spectrum moet worden toegevoegd, is afhankelijk van het gewas en de variëteit. Een flexibele verroodoplossing is gunstig, omdat het telers flexibiliteit en controle geeft om hun specifieke omgeving te optimaliseren voor verschillende gewasvariëteiten en groeistadia," zegt Rebecca Nordin van Heliospectra.

Een complete draadloze oplossing voor commerciële telers
Door het lichtregelsysteem helioCORE van het bedrijf te combineren met sensoren, draadloos dimmen en duurzame en gerichte led-lampen, voorziet Heliospectra's nieuwe slimme draadloze oplossing telers van een hoogwaardige lichtomgeving, controle en automatisering, wat niet alleen resulteert in gezonde planten, maar ook in aanzienlijke energiebesparingen.

"Terwijl de hoge efficiëntie van Heliospectra led-lampen tot 40% bespaart in vergelijking met de standaard HPS-oplossingen die momenteel worden gebruikt, kan ons energiebesparende systeem nog eens 30% van de energiekosten besparen door onnodig gebruik van aanvullend licht overdag of in specifieke teeltzones te beperken. Dat soort besparingen maakt een groot verschil voor de telers," zegt Rebecca.

DLI controle
HelioCORE stelt telers in staat om Daily Light Integral (DLI) doelen in hun kassen in te stellen om een consistente optimale plantengroei het hele jaar door te ondersteunen en prioriteit te geven aan het gebruik van lampen op momenten van de dag dat er weinig licht is. De energiebesparende algoritmen van het systeem combineren weersvoorspellingen, natuurlijke lichtniveaus en energieprijzen om de lichtomgeving voor specifieke gewassen te optimaliseren, terwijl het energieverbruik en de kosten worden geminimaliseerd door de lampen te gebruiken wanneer de energie- en energiekosten het laagst zijn.

Aangepaste belichtingsstrategieën voor teeltzones
helioCORE en sensor-feedbackalgoritmen stellen telers in staat hun teeltomgeving op te splitsen in meerdere regelbare "teeltzones" met aangepaste belichtingsstrategieën om het energieverbruik te optimaliseren en de controle te verbeteren. Hierdoor wordt de teeltconsistentie in de hele kas en tijdens het seizoen verbeterd. Door telers in staat te stellen de juiste hoeveelheid licht te gebruiken wanneer dat nodig is in een bepaald gebied of de lampen uit te schakelen in secties die niet in gebruik zijn, leidt dit tot extra energiebesparingen bovenop de DLI-controller. Dit alles via een eenvoudig te bedienen gebruikersinterface.

Duurzaam en gemaakt om lang mee te gaan
Het Mitra-platform en de Mitra Flex zijn ontworpen en gebouwd in Zweden. Het slanke ontwerp minimaliseert de schaduw op het gewas, het draadloze dimmen versnelt de installatie en minimaliseert de draden en een IP66 zorgt ervoor dat het systeem lang meegaat in zware commerciële kasomgevingen. Door alleen eersteklas componenten te gebruiken, waaronder A-merk diodes en voedingen, heeft het nieuwe Mitra-platform een levensverwachting van 54.000 uur en is het gebouwd om nog vele jaren mee te gaan.

De nieuwe Mitra Flex-oplossing en het draadloze systeem zullen worden getoond in de stand van Heliospectra (nr. 01.422) op GreenTech in Amsterdam, 13 tot 15 juni 2023.

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.