Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wij bijten elkaar niet"

Theelers maken samen echte tuinbouwthee

Vier telers die thee maken en samenwerken onder de naam Theelers zijn genomineerd voor de themaprijs 'Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen' van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. Het gaat om Westlandpeppers, Gova, Bak Bromelia en De Kruidenaer. 

“Het was veel sparren, ideeën opgooien. Maar ideeën zijn vaak vergezichten. Het omzetten van reststromen in waarde was en is een hot item, dus in plaats van alleen maar erover te praten besloten we met een klein clubje te gaan doen, weet je wel", vertelt Pieter Boekestijn over het ontstaan van Theelers.

Laagdrempelig
“In principe is thee laagdrempelig,” gaat Pieter verder. “Bij Westlandpeppers hadden we al ervaring met het drogen van producten. We huurden een freelance theesommelier in die met de gedroogde producten van onze teelten aan de slag ging om een blend te creëren. Samen ontwikkelen we dan de smaak. Omdat elke blend weer anders is, geeft dat ook ruimte voor andere partijen om hun reststroom in te zetten. Dus wat dat aan gaat is het zeker opschaalbaar.”

Innovatiepotjes
De eerste aanzet voor Theelers werd betaald met diverse subsidies. “Die innovatiepotjes zijn heel belangrijk voor dit soort initiatieven,” legt Pieter uit. “Zolang de voorwaarden die aan het geld hangen niet te beperkt zijn. Innovatie heeft ruimte nodig. Natuurlijk worden er vanuit de overheid bepaalde kaders aan het geld gesteld, maar het is in de praktijk belangrijk om te kunnen schakelen. Dat is nu eenmaal de praktijk van innovatie.”

Kantelpunt
Theelers staat nu op een kantelpunt. “De grootste uitdaging van dit soort initiatieven is dat het niet doodvalt,” aldus Pieter. “Dat het niet blijft bij één mooi afgerond project. Daarvoor is de potentie te groot. Maar dan moeten we wel de flow erin houden. Juist nu er in vastbijten en er aan trekken. Dat betekent wel dat je nu keuzes moet gaan maken. Over investeringen, markten en marketing. Daar staan we nu. Een mooie uitdaging, sowieso.”

Bron: Tuinbouw Ondernemersprijs 

Publicatiedatum: