De Europese Commissie (CIE) beraadt zich op een aanpassing (mogelijk aanscherping) dan wel verlenging van de huidige noodmaatregel voor het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Het virus blijft zich maar verder verspreiden. Op dit moment draait het om de vraag of er na 29 mei 2023 een strengere of minder strenge noodmaatregel gaat gelden.
Meerdere landen zijn van mening dat de huidige Q-status voor zaden en jonge planten als gevolg van de huidige noodmaatregel voor ToBRFV (voor Capsicum en tomaten) niet langer houdbaar is. Nederland maakt zich in Brussel (Scopaff) al langere tijd sterk om de noodmaatregel voor ToBRFV te beëindigen. Het loslaten van regulering of een RNQP-status (regulated non-quarantine pest) voor ToBRFV zouden alternatieve opties kunnen zijn.
Hiervoor is echter in het Brussels overleg (Scopaff, waar alle EU-lidstaten aan deel nemen) geen meerderheid van stemmen, verschillende EU-lidstaten zijn zelfs voorstander van een verdere aanscherping van de eisen voor ToBRFV voor zaden en jonge planten. Op basis daarvan werkt de CIE aan een aanpassing van de regelgeving voor ToBRFV na afloop van de huidige noodmaatregel op 29 mei a.s. Eind maart wordt meer duidelijkheid verwacht over welke kant het kwartje op gaat vallen.
In Nederland is het aantal besmettingen met ToBRFV, een virus dat planten grote schade op kan leveren maar ongevaarlijk is voor mensen, opgelopen. Vijftig bedrijven staan onder toezicht van de NVWA. Diezelfde instantie scherpt ook de controles aan op illegale cross-protectie, waarbij planten bewust met het virus worden besmet. De NVWA geeft aan dat er aanwijzingen zijn dat de variant uit de cross-protectie zich inmiddels langs de natuurlijke weg verspreid heeft naar andere bedrijven.
Internationaal duikt het virus ook nog steeds in nieuwe landen op, waaronder recent in Slowakije.