Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatverandering bedreigt Bulgaarse roze tomaat

De in Bulgarije geteelde roze tomaat verliest de strijd met de tomaatmineermot. De rups Tuta absoluta, die 100% van de roze tomatenoogst kan vernietigen, dook enkele jaren geleden voor het eerst op in Bulgarije.

Desislava Dimitrova, professor aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemonderzoek van de Bulgaarse Academie van Wetenschappen (BAS), is de coördinator van Slow Food for Bulgaria, een vereniging zonder winstoogmerk voor het behoud van traditionele, voedsel- en culturele diversiteit. Zij legde uit dat Kurtovo Konare een historische plaats is voor de Bulgaarse tuinbouw, aangezien hier de eerste roze tomaten werden geteeld. Het leven van de plaatselijke bevolking is al tientallen jaren permanent verbonden met de teelt van groenten.

De roze tomaat van Kurtovo Konare heeft een zeer dunne schil, waardoor hij moeilijk te vervoeren is, maar het voordeel is dat hij zeer lang houdbaar is; hij kan meer dan tien dagen mee zonder te rotten en met behoud van zijn smaak. Het veranderende klimaat heeft echter gevolgen voor de inspanningen van de gemeenschap om dit gewas te telen.

Door de opwarmende temperaturen kunnen steeds meer larven van tomaatmineermot de winter overleven, waardoor de populatie motten, die zich met tomaten voeden, in Kurtovo Konare gestaag toeneemt.

Bron: euractiv.com

Publicatiedatum: