Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge ondernemer gelooft in grondgebonden kasteelt sla, Aziatische groenten en kruiden

Tholen - Slateelt onder glas en dan ook nog in de bodem, is dat niet iets voor oude mannen? Robbin Konsman, 23 jaar, bewijst het tegendeel. De jonge glastuinbouwondernemer bouwt op dit moment vijf hectare tomatenkas in Monster om. Hij gaat er slasoorten en Aziatische bladgroenten telen met zijn eigen bedrijf Konsman Vegetables.

Dat Robbin teler zou worden, was tot enkele jaren terug allerminst zeker. Hoewel hij zoon van een teler is - zijn vader had een kas voor zaadteelt en sla in Oostvoorne - had hij lange tijd weinig interesse. “Voetballen, dat vond ik leuker.”

Meehelpen in de kas van zijn vader, dat deed hij wel. De kunst van het sla snijden op de knietjes leerde hij alsnog jong. “Maar met machines werken of op de trekker, dat vond ik nog leuker.”

Zo’n vijf jaar geleden nam de interesse in voetbal af en begon toch het teler-zijn te kriebelen. Robbin zat nog op school. Hij volgde een agrarische opleiding, maar school was niet zo zijn ding. De praktijk, die trok. “Tijdens een stage bij bladgroenteteler Albert-Jan van den Berg in Ridderkerk heb ik echt veel geleerd.”

Zijn vader was juist aan het afbouwen. De kassen in Oostvoorne moesten ook plaats maken voor woningbouw. “Hij was wel klaar met ondernemen, maar ik wilde juist beginnen. Gelukkig liet mijn vader mij heel vrij. Hij had vertrouwen in mij.”


Robbin, 23 jaar jong en groeiend ondernemer

Eerste eigen kassen
Gestaag begon Robbin vier jaar terug met het opbouwen van Konsman Vegetables. Geteeld werd er in huurkassen. Via via kreeg hij in 2021 de kans een kas in ’s-Gravenzande over te nemen. “In deze kas was altijd radijs geteeld en ik ben er in de bodem blijven telen.” De teelt van bladgroenten trok Robbin. “Ik houd van snelle teelten. Mijn vader deed dat ’s winters, naast zijn zaadteelt, ook altijd al.”

Afgelopen jaar kreeg Robbin de kans nog een kas te kopen in het Westland. Een tomatenteler deed zijn kas van de hand. “Ik was al een tijdje op zoek naar een grotere kas van tussen de drie en vijf hectare. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om met een plantmachine te gaan werken.”

De tomatenkas, waar op goten geteeld werd, wordt momenteel omgebouwd voor een grondgebonden slateelt. Was ook telen op water dan geen optie geweest, nu de kas toch omgebouwd moet worden? “Ik heb er wel naar gekeken, maar ik geloof in de grondteelt. Bovendien is de kostprijs dan lager en zijn de investeringen die je moet doen lager.”


Vanaf week 7 wordt er, vak per vak, gepoot in de nieuwe kas. Op de foto van eind januari is preparatie van de kas nog bezig.

Zeker in het Westland zijn er steeds minder slatelers te vinden. Vroeger was dat wel anders. Robbin kent de verhalen. “Ik krijg daarom ook veel leuke reacties als mensen ontdekken dat ik als jonge teler met slateelt bezig ben. Laatst nog, toen ik mij ging voorstellen bij de buurman hier in Monster.”

De grondgebonden slateelt is er met de jaren ook niet makkelijker op geworden. Onder meer het pakket met gewasbeschermingsmiddelen om ziekten en plagen te bestrijden is steeds beperkter. Toch waakt Robbin voor te veel negativisme. “Er komen langzamerhand rassen die beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld Fusarium. Daarnaast blijft het doen van een vruchtwisseling belangrijk.”

Konsman Vegetables heeft hiervoor genoeg opties met het brede productpakket dat men aanbiedt. “Sla en paksoi wisselen we bijvoorbeeld vaak af. Bovendien telen we nu al een deel biologisch. Zeker ’s winters gaat dat goed. Verkopen als biologisch doen we niet. Ik heb het product nodig om de conventionele vraag in te vullen.”


Op de gevel van de pas aangekochte kas in Monster prijkt inmiddels de naam Konsman Vegetables.

Weg gevonden met eigen afzet
Helemaal in het begin begon Robbin met kropsla. Gaandeweg breidde het assortiment zich uit voor het bedrijf dat haar eigen afzet verzorgt. Hoe deed hij dat als jonge ondernemer, klanten vinden? “Ik ben zelf direct actief op zoek gegaan. Ik heb heel veel mailtjes gestuurd. Af en toe kwam daar reactie op.”

Eenmaal bezig groeide het aantal klanten vanzelf. “Ze begonnen mij uit zichzelf te bellen.” Konsman Vegetables levert ‘aan iedereen’, zegt Robbin. “Daarmee bedoel ik een deel daghandel, snijderijen, de horeca en ook exporteurs.”

Het klantenbestand is Nederlands, maar via de exporteurs waaraan het bedrijf levert komt de sla ook buiten Nederland terecht. “Ik weet dat er bijvoorbeeld veel slasoorten naar het Midden-Oosten gaan. Onze Aziatische groenten blijven meestal wel binnen Europa.”

Terloops noemt Robbin ook HelloFresh als klant. “Na het faillissement van Levarht zijn we deze klant rechtstreeks gaan beleveren.” De jonge ondernemer vindt het leuk om zijn producten nu regelmatig in maaltijdboxen tegen te komen.

Gaandeweg is hij zijn weg steeds beter gaan vinden in de afzet. “Dat moet echt in dit vak. Sla telen kunnen best wel veel oudere telers nog wel met hun kennis uit het verleden, maar je afzet goed regelen hoort er ook bij. Dat maakt het volgens mij bijvoorbeeld niet makkelijk om tussen een andere teelt door even paksoi te gaan telen.”

Teelttechnisch ziet Robbin weinig belemmeringen om gestaag zijn assortiment uit te blijven breiden. Dat kan hij doen dankzij de teelt in eigen kassen en teelt in huurkassen. “Met elk product dat we extra erbij gaan telen, groeien we. Zo zijn we ook begonnen met kruiden in de zomer.” Robbin ziet voldoende groeikansen, maar wil ook niet te groot worden. “Ik wil straks niet alleen nog maar op kantoor zitten.”


Hartje winter, allerlei kleuren sla in een van de koude kassen waarop Konsman Vegetables kan rekenen.

In slaap gevallen
Aan het eind van de dag, terug thuis, is het voor Robbin vaste prik om de planning voor de volgende dag te maken voor verkoop, logistiek en arbeid. Daar komt ook een stuk verpakken bij kijken. “We verpakken direct op de knietjes in het eindfust waarmee het bij ons de deur uit gaat. We hebben eigen dozen, maar werken ook met fusten van klanten. Dat kunnen kisten zijn, speciale fusten of bijvoorbeeld ook plastic hoezen.”

Tijdens het interview, waarvoor we op de locatie in Monster die omgebouwd wordt in een kantoortje zitten, wordt Robbin regelmatig gebeld. Ook loopt er iemand langs met een bouwvraag. “Ja, die drainput kan dan beter weg,” geeft hij de vraagsteller mee. Tijdens een rondje door de kas erkent hij dat hij het hele technische aspect bij de bouw wel lastiger vindt dan teelt. “Gelukkig krijg ik ook op bouwtechnisch vlak genoeg goede hulp.”


Lampen boven het gewas maken werken in het donker mogelijk. Handig ’s zomers als het overdag heel warm wordt.

Belletjes over de levering van zijn producten en de logistiek gaan ook de hele dag door. Het brengt hem op een mooie anekdote. “Mijn vrienden kijken weleens raar op als ik vertel welke tijden ik werk. Zeker ’s zomers beginnen we heel vroeg. Dan werken we veel ’s nachts. Ondertussen moet ik ook overdag nog goed bereikbaar zijn. Tegenwoordig probeer ik wel iets later te beginnen ’s zomers, zodat ik overdag ook nog bereikbaar ben voor bestellingen.” Lachend: “Ik ben in het verleden weleens in slaap gevallen. Nu blijf ik scherper en vergeet ik ook geen dingen. Nieuwe klanten mogen zich altijd bij mij melden.” 

 

Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

 

Voor meer informatie:
Robbin Konsman
Konsman Vegetables
robbin@konsman-vegetables.nl 
www.konsman-vegetables.nl