Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Buitenlandse interesse in Siciliaanse tomaten, maar weinig product beschikbaar

"Dankzij de vele promotieactiviteiten hebben we de afgelopen dagen veel vraag gezien naar onze tomaten met beschermde geografische aanduiding. Met name Nederland en Polen hebben veel interesse getoond", vertelt Sebastiano Fortunato, voorzitter van het Consortium voor de bescherming van de Pomodoro di Pachino Igp. 

Sebastiano Fortunato op Fruit Logistica 2023 

"De sterke stijgingen van de gasprijzen hebben de Nederlandse tomatenteelt benadeeld", vervolgt de voorzitter van deze Siciliaanse BGA. "Nederlandse en Poolse handelaren, die ook exorbitante prijzen voor de consument willen vermijden, zien in de Pachino tomaat het geschikte product om te voldoen aan de vraag van hun toeleveringsketens. De prijs is redelijk en toch is de toegevoegde waarde van dit BGA-product groot. Zelf hebben ze immers geen product beschikbaar. De vraag van die landen geeft ons hoop voor de toekomst, zeker na enkele donkere maanden van consumptiedaling en natuurrampen die onze sector en Sicilië als geheel hebben getroffen."

"De relaties die we aangaan in het buitenland, zoals onlangs op de beurs in Berlijn, zijn heel belangrijk voor de leden van het Consortium", zegt Salvatore Chiaramida, de directeur van het Consortium. "De Raad van Bestuur van het Consortium heeft ons al ruimschoots het mandaat gegeven om deze nieuwe bestemmingen te ontwikkelen. Het past in ons internationaliseringsplan dat, samen met duurzaamheid en respect voor het milieu, een van de belangrijkste aandachtspunten van ons programma is."

Archieffoto

"Ondertussen loopt de oogst allerminst van een leien dakje vanwege de doortocht van een cycloon op 8 en 9 februari", gaat Fortunato verder. "De beschadigde infrastructuur, met veel percelen overstroomd, wordt momenteel hersteld. De programma's met de klanten van het Consortium komen in gevaar, want de oogst is teruggebracht tot enkele tonnen. De telersprijs van bijvoorbeeld cherrytomaten getuigt hier ook van: tegenwoordig ligt hij op meer dan € 3 per kilo. Wat een verschil met het prijsniveau rond oudejaarsavond, toen er vanwege het warme weer veel product was en de prijzen tussen de 30 en 50 cent schommelden. Van pruimtomaten geraakten vele volumes gewoon niet verkocht."

"Helaas bracht ook de toetreding van nieuwe leden in het afgelopen jaar niet veel soelaas, ondanks het feit dat het BGA-areaal met 10% is gestegen. Om de werkelijke omvang van de opbrengstdaling te kennen, moeten we nog enkele dagen wachten op de schaderapporten. Maar hoop doet leven. We zullen goed zorgen voor onze nieuwe buitenlandse klanten, met wie we hebben afgesproken om de programma's zo snel mogelijk weer op te starten", besluit het Consortium.

Voor meer informatie:
Sebastiano Fortunato
Consorzio di Tutela Pomodoro
di Pachino Igp
Via Milano, 2
96018 Pachino (SR) - Italië
Tel: +39 (0)931 595106
[email protected]
www.igppachino.it

Publicatiedatum: