Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Julián Rodríguez van CASI (Spanje)

"Ondanks kou zijn al onze klanten voorzien van tomaten"

Nu de kou, die sinds half januari de opbrengst van de kasgewassen in Almeria naar beneden heeft gehaald, voorbij is, begint de oogst weer aan te trekken. Zo ook van tomaten. "Eergisteren was het 19 graden in Almería en de tomatenplanten beginnen weer normaal te produceren. De koudeperiode heeft niet te lang geduurd en gelukkig heeft onze coöperatie, die gebaseerd is op een familiaal bedrijfsmodel, de klanten te allen tijde van dienst kunnen zijn", merkt Julián Rodríguez van het Spaanse CASI dinsdag op.

"Wat betreft de prijzen, heeft deze situatie ons echt een adempauze gegeven, want het seizoen was slecht begonnen. We startten met lage prijzen die schommelden tussen de 40 en 50 cent per kilo. Nu zijn de prijzen wel omhooggeschoten gedurende drie weken, maar de telers zullen pas weten of het seizoen winstgevend is geweest op het moment dat we de balans kunnen opmaken aan het einde van het seizoen", zegt Julián. 


Julián samen met Celedonio Pleguezuelos op de Fruit Logistica 2023

De prijzen van groenten stegen snel sinds de stormen Gerard en Fien de kou in het land brachten. Week na week namen de prijzen toe op de Andalusische veilingen en ze lagen ook veel hoger dan vorig jaar. Voor tomaat raamde het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten de stijging in week 6 op 18% in vergelijking met week 5. Voor pruimtomaat was dat zelfs 29% en in vergelijking met dezelfde week in 2022 bedroeg de toename 93%. In slechts 7 dagen waren de verkoopvolumes in de provincie Almería met 30-35% verminderd.

"Als teler kan ik gerust zeggen dat deze prijzen niet eens buitensporig hoog zijn, want grondstoffen zoals kunstmest, water of elektriciteit zijn dit jaar tot 90% duurder geworden. Om een voorbeeld te geven, een zak kunstmest die vorig jaar € 30 euro kostte, wordt nu verkocht voor € 62." 

"Bovendien is de opbrengst dit jaar door de te warme herfst met bijna 20% gedaald. De planten groeiden ook veel sneller, bijna 30% vlugger dan normaal, waardoor de knoppen verder uit elkaar liggen."

De maanden oktober tot en met december zijn volgens de Spaanse klimatologische dienst inderdaad "extreem warm" geweest, met "significante thermische afwijkingen in vergelijking met het gemiddelde in Almería".

Vorig jaar werd afgesloten met de warmste decembermaand sinds de dienst weergegevens bijhoudt. "En hoewel de zandstorm een fenomeen was dat vorig jaar plaatsvond, heeft het ons ook dit seizoen nog parten gespeeld", vertelt Julián Rodríguez. "Pas met de hevige regenbuien aan het einde van het jaar werd al het stof weggespoeld dat zich op de daken van de kassen had opgehoopt en dat een deel van het zonlicht belemmerde tot in de kassen door te dringen."

"We geven echter niet op en blijven altijd met enthousiasme voortwerken. Er ligt nog 40% van het seizoen voor ons en we hebben nog zeer goede vooruitzichten. Onze coöperatie onderscheidt zich door haar goede werk, haar goede producten en door in te zetten op een lijn van smaaktomaten waarmee weinigen kunnen concurreren. Voor het voorjaar hebben we het seizoen al volledig gepland om onze klanten het beste product te blijven geven." Voor meer informatie:
CASI
Carretera Níjar la Cañada, s/n
04120 Almería (Spanje)
Tel: +34 950 626 007
[email protected]
www.casi.es

Publicatiedatum: