Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksrapport afbakening groenten en fruit voor btw-verlaging eind maart afgerond

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) gaf 25 januari antwoord op vragen over de motie-Koffeman over het afschaffen van de btw op groente en fruit. Eerste Kamerleden van de PvdD hebben de vragen gesteld. "De planning is dat het eindrapport van het externe onderzoek naar afbakening van groenten en fruit eind maart gereed is", zo vertelde de staatssecretaris.

Hij legt uit: "Voor de uitvoering is het, als besloten zou worden een 0%-tarief voor groente en fruit in te voeren, los van de systemen, noodzakelijk dat er een werkbare en juridisch houdbare definitie beschikbaar is. Anders zou dat leiden tot een forse complexiteits-toename bij het bedrijfsleven en de Belastingdienst, waardoor de maatregel niet of slecht uitvoerbaar is. Verder is het van belang dat het risico wordt beperkt dat de reikwijdte van het 0%-tarief op groenten en fruit met rechtszaken kan worden verbreed."

Of de btw een doelmatig en doeltreffend middel is om een gezonde levensstijl van consumenten te realiseren wordt op dit moment onderzocht. "Onderdeel van dit onderzoek is, naast het vraagstuk van de afbakening, onder andere of een btw-verlaging in de prijs wordt doorberekend en ervoor zorgt dat consumenten meer groenten en fruit consumeren. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek wordt beoordeeld of en hoe een 0%-tarief op groenten- en fruitproducten kan worden geïntroduceerd. Deze maatregel wordt niet overwogen in het kader van armoedebestrijding."

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum: