Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Elke kaseigenaar kan schone energie verkopen"

Volgsysteem onder kasdek om zonnepanelen te optimaliseren

De EU heeft via het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe € 5,3 mln toegekend aan het Regace-consortium voor de ontwikkeling en demonstratie van een innovatieve agrivoltaïsche technologie door gebruik te maken van CO2-verrijking om de elektriciteitsopbrengst te verhogen.

"Het Regace-systeem, gebaseerd op een eerste prototype ontwikkeld door partner TriSolar, zal betaalbare schone energie leveren die optimale gewasomstandigheden combineert met aanzienlijke energieopwekking. Het gebruik van CO2-verrijking zal het gebruik van agrivoltaics uitbreiden naar zones met minder zon en weinig licht. Dergelijke zones in kassen kunnen worden gebruikt om energie op te wekken, een bijzonder relevant aspect als gevolg van de versnelde klimaatverandering," aldus de onderzoekers.

Het Regace-consortium bestaat uit 12 partners uit vijf landen. Het Regace-project hield zijn startvergadering in Kafr Kara, Israël, op 7-10 februari 2023.

De TriSolar-technologie die in het Agrivoltaics-systeem (combinatie van tuinbouw en fotovoltaïsche technologie) van Regace wordt gebruikt, is gebaseerd op de montage van een responsief volgsysteem in kassen onder het bladerdak, aangestuurd door een PLC-controller die de hoek van het volgsysteem verandert naargelang de behoeften van de planten.

"Het lichtgewicht, plug and play responsief PV trackingsysteem, geplaatst in de kas, combineert stroomopwekking met een optimale gewasopbrengst door de planten te voorzien van het optimale licht en de optimale temperatuur," laten de onderzoekers zien en ze voegen eraan toe dat de technologie 'zeer concurrerend is in vergelijking met andere oplossingen', omdat het volledig tegemoet komt aan de gewenste bestemmingsimpact van schone, betaalbare energie met een opgestart project voor zo'n verwachte 20-30% minder dan bij PV-panelen op de grond.

"Regace maakt gebruik van verrijking met kooldioxide (CO2) om de elektriciteitsopbrengst bij weinig licht te verhogen. Door de concentratie CO2 in de lucht te verhogen kan de efficiëntie van de fotosynthese in bepaalde planten worden verbeterd en zo de gewasopbrengsten verhogen. Wanneer het CO2-niveau hoger is, kunnen planten meer CO2 opnemen, wat kan leiden tot een betere groei."

"Het gebruik van CO2-verrijking zal de groei van planten bij lagere lichtniveaus stimuleren. Hierdoor kan het responsieve volgsysteem werken met panelen in een scherpere hoek ten opzichte van de zon, waardoor de hoeveelheid opgewekte elektriciteit toeneemt. Door hogere schaduwniveaus van PV te compenseren met CO2-verrijking zal de Regace-oplossing zowel het gewas als de elektriciteitsopbrengst van het agrivoltaïsche systeem verhogen."

Vermindering van de CO2-voetafdruk
Naast de economische impact zal de technologie ook leiden tot aanzienlijke positieve effecten op de biologische en ecologische duurzaamheid door het verminderen van de CO2-voetafdruk van conventionele zonne-energie.

"De Regace-technologie zal een dubbel gebruik van land en infrastructuur mogelijk maken en zal leiden tot lagere bouw- en onderhoudskosten, een kortere uitvoeringsduur en een vermindering van de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door conventionele agrivoltaïsche installaties," aldus de Regace-coördinator Ibrahim Yehia van de Alzahrawi Society.

"Regace zal een aanzienlijk positief effect hebben op het milieu, de ecologische duurzaamheid en de verminderde ecologische voetafdruk. De output van het project zal bijdragen aan de diversificatie van de markt voor energieproductie, waardoor eigenaren van kleine kassen een belangrijke rol op de markt kunnen spelen," voegde hij eraan toe.

De kosteneffectieve agrivoltaïsche oplossing van Regace zal tools bieden om traditionele voedselproducerende gebieden om te vormen tot volwaardige deelnemers aan de hernieuwbare circulaire energie-economie. In plaats van grote, anonieme externe bedrijven die PV-woestijnen creëren in landelijke gebieden, kan elke glastuinder een belanghebbende worden die schone energie verkoopt. Dit creëert nieuwe waardeketens voor telers, die een belangrijk onderdeel van de energie-economie worden en banen in zonne-energie creëren in regio's met een tuinbouweconomie.

De Regace-oplossing zal worden gedemonstreerd in operationele onderzoeks- en tuinbouwomgevingen op zes locaties met verschillende soorten kassen en gewassen.

Bron: regaceproject.com 

Publicatiedatum: