Energieverbruik landbouw omlaag door besparen op warmtevraag glastuinbouw

Den Haag wil de klimaatdoelen halen. Maar wat zijn dan de beste maatregelen? En wat kost dat? TNO heeft er onderzoek naar gedaan. Minister Jetten van Klimaat en Energie deelde de belangrijkste conclusies uit het rapport vrijdag met de Tweede Kamer.

De onderzoekers wijzen erop dat het energiebesparingspotentieel in de landbouw kan worden gerealiseerd door de glastuinbouw ook onder de energiebesparingsplicht te laten vallen, hogere
energieprijzen door minder energiebelastingvoordeel te geven en subsidies vanuit de EG-regeling Energie-effici├źntie glastuinbouw. 

Voor de landbouwsector wordt qua energieverbruik vooral naar de glastuinbouwsector gekeken. De meeste aanvullende besparing komt van maatregelen die besparen op de warmtevraag in kassen: isolerende schermen, nieuwbouwkassen, energie-extensievere teeltwijze (Het Nieuwe Telen) en selectief ventileren.

Bij de ambitieuzere doelen voor REPowerEU (waarmee de EU onafhankelijk wil worden van energie-import uit Rusland) past ook meer elektriciteitsbesparing o.a. door LED-verlichting.

De onderzoekers hebben gerekend met het OPERA-model. Dit model berekent hoe het energiesysteem en de bijbehorende emissies eruit zouden kunnen zien, gegeven bepaalde doelen en randvoorwaarden, tegen de laagste nationale kosten. De doelen betreffen in het onderzoek doelen voor emissiereductie en energiebesparing. 

Bekijk het onderzoeksrapport hier. 

 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.